Actualitzat el 02/11/2018

La Sardana curta de Sant Esteve de les Roures, protagonista a la Festa del Flabiol

L'emblemàtica trobada d'Arbúcies celebra la XXXIV edició els dies 3 i 4 de novembre

Arbúcies celebrarà el cap de setmana del 3 i el 4 de novembre la seva emblemàtica Festa del Flabiol. Com a novetat, s'engegarà la nova Escola de Joves Flabiolaires. Pel que fa a la peça que interpretaran conjuntament tots els flabiolaires, enguany s'ha triat la "Sardana curta de Sant Esteve de les Roures". 
Foto: Arxiu Festa del Flabiol d'Arbúcies

Segons ha explicat l'organització, la melodia escollida com a peça conjunta de la 34a Festa del Flabiol, que s'interpreta al final de la roda de flabiols (el diumenge a les 13 h a la plaça) i al final del concert de cloenda (el diumenge a les 16 h), prové de la colossal obra Costumari Rourenc, elaborada pel folklorista Joan Orni. La Sardana curta de Sant Esteve de les Roures es balla cada 1 d'octubre, per la festa major, a la sortida del col·legi electoral, just després del ball de bastons. Com explica Joan Orni (besavi de l'actual alcalde del poble, Josep Orni), "los balladors se recullen despús de la castanyada i, un cop los bastoners o pioliners retornen a sos carros de porchs, lo flubiolaire entona lo toch de paperetes des d'un racó de la plassa. Los rourenchs se donen les mans fent rotllana, i lo senyor batlle dona ordre de portar les urnes, que són unes capses de color blanch i tapa negra, i les posen al mig de la rotllana. Allavòrens, lo flubiolaire fa l'introit, i comensa la sardana, que se balla dos curts, dos llargs, dos curts, dos llargs, contrapunt, llarg, contrapunt, llarg. Acabada la dansa, los mossos del poble van a buscar lo jutge a casa seva, se'l carreguen a l'esquena, i el llancen al riu, ont hi há la resclosa del molí del Can Puigdemont".

Com sempre, la Festa del Flabiol combinarà comunicacions i col·loquis al voltant de l'instrument; fira de lutiers i productes flabiolístics; ballada de sardanes obligades de flabiol amb la Cobla Lluïsos de Taradell; castanyada i ressopó; una nova Escola de Joves Flabiolaries coordinada per Joana Domènech i Pau Benítez; diversos grups i flabiolaires actuant pels carrers d'Arbúcies i el gran concert final, al Teatre de Cal Xic a les 16 h. Podeu consultar la programació completa al web de la festa.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat