Actualitzat el 18/12/2018

La fi del món a Barcelona

El Cor de Cambra Francesc Valls interpreta el Cant de la Sibil·la per desè any consecutiu

El Cant de la Sibil·la, entonat per un personatge femení i oracular que va passar del paganisme al cristianisme per anunciar l'Apocalipsi coincidint amb el Nadal, és una de les joies de la música tradicional als Països Catalans. A la Catedral de Barcelona, l'interpreta des del 1999 el Cor de Cambra Francesc Valls
La contralt Eulàlia Fantova serà per darrer cop la Sibil·la de la Catedral de Barcelona. Foto: Néstor Pindado

L'antiga figura pagana de la Sibil·la, la vident-oracle, va incorporar-se i aprofitar-se a la litúrgia cristiana com l'anunciadora que la Nit de Nadal (o sigui, el moment de la primera vinguda de Crist al món) anunciava la fi dels temps (la segona vegada que Crist vindrà al món). Les diverses variants del Cant de la Sibil·la van ser extraordinàriament populars en els temps precedents a l'any 1000, i van perllongar-se al llarg de l'Edat Mitjana. A la Catedral de Barcelona, on se'n conserva la versió musicada més antiga, el Cant de la Sibil·la l'interpretava un escolanet, acompanyat de la Capella de Música. Va representar-se des de temps antics i fins a l'any 1575, quan va interrompre's a rebuf del Concili de Trento i la Contrareforma.

El Cor de Cambra Francesc Valls, seguint les investigacions de l'arxiver de la Seu barcelonina, J. Baucells, ha recuperat aquest drama sacre, interpretant la tonada pròpia i única d'aquesta catedral, i mirant d'acostar al màxim la representació a la forma que tenia en el segle XVI. Enguany, la Nit de Nadal, just abans de la Missa del Gall, el conjunt interpretarà aquesta emblemàtica obra per desè any consecutiu. La veu de la Sibil·la serà la de la mezzosoprano badalonina Eulàlia Fantova, que ha assumit el rol protagonista de la representació des de la seva recuperació i que enguany ho farà per darrer cop.  

A més d'enregistrar el disc El cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona (Columna Música, 2014), cada any aquesta formació vinculada a la catedral barcelonina i dirigida per Pere Lluís Biosca encarrega a diversos músics que facin la seva lectura contemporània de l'antic cant. Aquest 2018 la versió serà obra del compositor vilafranquí Josep Soler, mentre que la barcelonina Mariona Vila farà una versió particular del Liber Generationis de l'inici del cant.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat