Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 10/01/2019

Doble homenatge a Traginada

Per Sant Antoni, al Teatre Principal de Maó

El proper 17 de gener el Teatre Principal de Maó acollirà en el marc de la Diada de Sant Antoni el concert Menorca canta Traginada, que commemorarà el quarantè aniversari del primer disc de l'històric grup de folk menorquí. Atesa la gran demanda d'entrades, s'han programat dos passis: a les 17.30 i a les 20 h.  
Traginada

Enguany el concert institucional de Sant Antoni, que organitza el Consell Insular de Menorca, estarà dedicat a reivindicar el llegat de Traginada. Els directors artístics de l'homenatge al Teatre Principal seran els germans Joan Carles i Annabel Villalonga, mentre que la llista de participants és una bona mostra de l'empremta que Traginada ha deixat en la música popular menorquina: Maria Camps, Clara Gorrias, Cris Juanico, Anna Ferrer, Miquel Mariano i Guiem Soldevila cantaran un parell de cançons del grup cadascú, amb nous arranjaments i un grup format per Àngel Gelabert (piano, teclats i acordió), Pablo Millas (contrabaix), Moisès Pelegrí (percussió), Nicolau Espinosa (llaüt), Annabel Villalonga (guitarra) i Ali Coll, Anna Gener, Joan Carles Villalonga i Edu Cendán (veus).

Nascuda el 1976 a Maó, la nombrosa formació menorquina va seguir els passos de models com els eivissencs Uc i el col·lectiu cultural i artíctic Mussol, de Menorca. Ràpidament, Traginada va esdevenir un referent de la recuperació de la música d'arrel tradicional, a Menorca en concret i als Països Catalans en general. Treballant a partir de materials com els recopilats pel musicòleg des Mercadal Llorenç Galmés, el grup va difondre i posar en nova circulació cançons populars (per exemple, els romanços "Na Cecília" i "Na Roseta" o els "Fandangos de Torralba", que van rebatejar com "L'amo de son Carabassa), i també composicions pròpies, a través d'una instrumentació que combinava instruments tradicionals amb altres com l'orgue, i de tres discos produïts pel mallorquí Antoni Parera Fons i editats pel segell Pu-Put de la companyia Zafiro: Menorca (1978), Pels camins de Menorca (1979) i Cançons de Menorca (1980). Tots tres van ser reeditats en CD per Blau l'any 2001, i el mateix segell va publicar un recopilatori antològic l'any 2010.

Les tensions de la professionalització van accelerar la dissolució del grup, però la seva empremta en la societat menorquina s'ha mantingut ben marcada des d'aquells anys, i ha originat un fil que, a través de formacions com S'Albaida, du fins a la realitat musical de la Menorca actual.

Les portades dels tres discos publicats per Traginada

Navega per les etiquetes

TraginadaFolkMenorca

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat