Actualitzat el 26/01/2019

Tres-cents anys de flabiols a Mataró

Els músics de la ciutat maresmenca celebraran l'efemèride al llarg del 2019

El 2019 fa 300 anys de la primera referència escrita del flabiol a Mataró. Una comissió ciutadana de la ciutat ha engegat una iniciativa per commemorar-ho amb un seguit d'activitats. La primera: aquest diumenge 27 de gener, amb una trobada de flabiolaires a la plaça de Santa Anna (12 h). 
Trobada flabiolaire a l'Escola Maria Mercè Marçal de Mataró, l'any 2013. Foto: Arxiu Escola Maria Mercè Marçal 

Segons registra el Llibre de comptes de la Confraria de La Minerva, per la festa de Corpus de l'any 1719 a Mataró el flabiol va acompanyar els Gegants i l'Àliga. Si anteriorment hi havia referències a cobles de ministrers que acompanyaven les figures festives, la precarietat econòmica dels anys posteriors a la Guerra de Successió explicarien l'ús d'un format més modest i barat: un sol músic, el flabiolaire, que s'acompanyava de bombo o de tamborino.

"Des de llavors, els gegants de la ciutat han ballat al so del flabiol (i el tamborino o bombo, depenent de l'època) –explica el músic Pau Benítez via Twitter–. Aquest fet ha contagiat la ciutat i ha fet que altres elements festius (gegants de barri i escola, balls de bastons, els Portafardells...) també ballin al so d'aquest binomi instrumental. Fins i tot ha implicat que un dels emblemes de la cultura popular mataronina sigui el flabiolaire Quirze Perich, que va ser pres per la gent de Les Santes. El repertori de l'Avi Perich ha quedat fixat en els balls dels gegants de la Família Robafaves, i ha estat estudiat i reivindicat per Els Garrofers, així com divulgat per grups de música com La Coixinera. A dia d'avui, la ciutat té un cens de més de cent persones que al llarg de la vida han tocat el flabiol (de les quals una trentena es manté activa, amb diversos graus d'implicació)." Tots aquests noms propis, així com iniciatives com la de Dimecres Flabiol, donen fe de la solera flabiolaire que Mataró ha acabat atresorant al llarg del temps.  

Tenint en compte aquesta història tricentenària, s'ha creat una comissió que impulsarà activitats durant tot l'any, amb la col·laboracio de la Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró. A més d'activitats creades expressament, el flabiol estarà especialment present al llarg del calendari festiu i musical de la ciutat.

Navega per les etiquetes

GarrofersRobafavesMataróFlabiol

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat