Actualitzat el 12/02/2019

Reunió de músics bestials

Joan Díaz musica els poemes del 'Bestiari' de Josep Carner en el nou disc de Newcat

Bestiari (Seed Music, 2019), el nou treball del The New Catalan Ensemble, no és un llibre-disc qualsevol. No només perquè incorpora tot un projecte pedagògic al voltant dels poemes carnerians musicats per Joan Díaz, sinó perquè ha reunit un nombrosíssim grup d'artistes vinculats a la música d'arrel catalana.     
Il·lustració d'"El cargol", obra de Naida Mazzenga i Dave MG (il·lustradors becats pel NewCat).

El poeta Josep Carner va publicar el seu Bestiari el 1964: cent cinquanta-quatre poemes, corresponents a cent cinquanta-quatre animals, on es juga amb un llenguatge ric, musical i vibrant, alhora que, a la manera clàssica, es fan servir les qualitats i els defectes dels animals per reflexionar sobre les emocions humanes.

Vint-i-dos d'aquests poemes s'han triat per constituir la tercera producció de The New Catalan Ensemble (NewCat), projecte que va evolucionant en la seva formació, sempre amb l'objectiu de plantejar nous estímuls i renovacions en la música d'arrel catalana. Després de publicar Coses que es diuen però que no es fan (DiscMedi, 2014) i Ruralisme il·lustrat (Seed Music, 2015), alguns dels noms que ja van participar en aquells discos anteriors del NewCat es retroben ara en aquest Bestiari, on se n'hi afegeixen de nous. 

Joan Díaz signa la direcció musical, la composició i els arranjaments dels poemes carnerians, que s'han vestit amb un acompanyament de luxe. A més dels recitats de Clara Segura i Pere Arquillué, van desfilant entre altres les veus de Joana Gomila, Roger Mas, Xavier de Bétera, Lucía Fumero, Gemma Humet, Gemma Abrié, Carles Belda i Marc Parrot; la tenora de Jordi Molina, el flabiol de Xavi Torrent i la tarota i la gralla de Manu Sabaté; la dolçaina de Pau Puig; l'acordió de Marc del Pino; la viola de Joel Bardolet, el violoncel de Pau Codina i la viola de roda d'Adrià Grandia; el piano de Marc Heredia; les percussions de Marc Miralta i Pere Olivé...

Pel que fa a la direcció d'art del projecte, dirigit per Arnal Ballester, incorpora il·lustracions de cinc joves artistes –Jordi Antich, Maria Freire, Bea Lozano, Nadia Mazzenga i Dave MG– i també un pòster amb els instruments que van sonant al disc, de la dolçaina al pandero quadrat i de la melòdica al tible.

A més de l'edició en llibre-disc, el Bestiari té una versió en web interactiu, amb tot el contingut obert i informació extra per treballar a les aules, com ara les partitures o les músiques sense les veus perquè els nens puguin cantar-hi a sobre.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat