Actualitzat el 23/02/2019

Cinc veus que s'abracen

El grup de polifonia tradicional Tornaveus, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 23 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4 hi sonaran cançons i cants tradicionals catalans interpretats en clau polifònica, de la mà del grup Tornaveus, que fa poc que ha presentat el seu primer treball discogràfic al CAT de Gràcia.

Tornaveus. Foto: Arxiu del grup

Dos dels integrants de TornaveusEster Garcia Llop i Jaume Ayats, presentaran la seva música aquest dissabte 23 de febrer al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Els integrants del grup es van conèixer fent recerca etnomusicològica pel Pirineu i altres territoris, i amb aquest projecte, que es va engegar a final del 2011, presenten la seva manera d'entendre la polifonia tradicional, estesa i arrelada arreu de la Mediterrània nord-occidental com una música popular, que es basa en la pràctica molt més que no pas en la teoria. "Són cants que pertanyen a la gent que els ha cantat sempre als seus pobles, per tant cal demanar-los permís per interpretar-los nosaltres a la nostra manera, i així ho hem fet", explica Ayats, que havia treballat amb La Nova Euterpe la polifonia en clau masculina, i que forma part amb aquest nou projecte d'un altre grup polifònic, en aquest cas protagonitzat per quatre veus femenines i una de masculina.

Afegeixen a més que la polifonia demana complicitat i temps perquè unes veus es coneguin amb les altres. Per això no va ser fins al 2017, en veure que començaven a cantar com s'ho havien imaginat, que el grup Tornaveus va plantejar-se de gravar el seu primer disc, i ara el presentaran, entre altres llocs, a Chicago. El seu repertori és molt divers, i va de la tradicional "La ploma de perdiu" a "Maria anava partera", una nadala valenciana de sorprenents tons surrealistes manllevada del repertori d'Al Tall, passant per l'antic i tràgic romanç de cosidores "Deldarita".

Una finestra al món del folk

El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot sentir cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

Navega per les etiquetes

Jaume AyatsTradicionàriusTornaveus

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat