Actualitzat el 22/03/2019

No per créixer hem de deixar de jugar

Criatures publica el seu segon disc, Praxinoscopi, que presentarà el 28 de març al Tradicionàrius

Aquest divendres 22 de març es publica el segon disc del duet Criatures, Praxinoscopi (Segell Microscopi, 2019). Abans que el presentin en directe, el proper 28 de març al festival Tradicionàrius, parlem amb el graller Ivó Jordà d'un treball que incideix en la línia del grup: esperit lúdic i cambra d'arrel. 
El duet Criatures, amb els nous uniformes. Foto: Juan Miguel Morales

"Seguim la línia del nostre primer treball, Taumàtrop (Picap, 2017), però incorporem més peces de composició pròpia", explica Jordà, una de les meitats de Criatures al costat de l'acordió diatònic de Marçal Ramon. Si al primer disc hi havia un vals d'aquest darrer, "I com llueix", i una sèrie de composicions noves encarregades a companys i referents de l'escena folk catalana, en aquest Praxinoscopi els dos integrants del duet s'han decicit a escriure més i mostrar repertori propi, com ara la terna "Terra", "Mar" i "Aire". De la primera, ja n'han fet un videoclip:La resta del repertori segueix les pautes d'equilibri habituals del grup: una mica de balls vuitcentistes, una mica del què Marcel Casellas denomina 'gèneres esporògens', un tema forani (si en l'anterior hi havia una peça balcànica, aquí sona "Corta jaca", de la brasilera Francisca Gonzaga), i incideixen en una sardana més que emblemàtica: el "Somni" de Saderra, que marcava amb la seva elegància el Taumàtrop, dóna pas aquí a "Sant Martí del Canigó", escrita per Pau Casals a l'exili de Prada de Conflent.

I si anteriorment culminaven els concerts amb el "Ball de l'Àliga de la Patum", ara toquen dos himnes emblemàtics més: la "Muixeranga d'Algemesí" i "La Balanguera", on brilla la veu de la cantant mallorquina Joana Gomila. La producció ha estat cosa de Dani López, que és a més qui signa el "Ball pla d'Andorra" amb què s'obre l'àlbum.

"Tot gira al voltant de l'evolució -explica Ivó Jordà-, hem canviat el repertori, potser hi ha arranjaments més elaborats i hem aprofundit més en el concepte de 'cambra d'arrel'. Com el praxinoscopi va donar pas a l'invent del taumàtrop, i després va arribar el cine, així anem evolucionant nosaltres, sense deixar de jugar i de ser nosaltres". Aquesta renovació-evolució s'ha plasmat també en el canvi d'indumentària: les seves camises de quadres han donat pas a unes altres de blaves, combinades amb uns pantalons color terra.

Els Criatures presentaran Praxinoscopi el proper 28 de març al CAT de Gràcia, en el marc del Tradicionàrius, després de començar a rodar el nou repertori a Cardedeu i, encara abans, a Hong-Kong, on van anar a oferir un parell de concerts compartits amb Belda i Sanjosex, fent de representació catalana en un concorregut festival de 'músiques del món'. "Hi anàvem amb una mica d'incertesa però va anar molt bé, el públic era molt proper i vam aconseguir crear una bona comunicació". Després del CAT, vindran un parell de concerts a l'abril a Bretanya i noves presentacions.


Criatures Foto: Juan Miguel Morales

Navega per les etiquetes

TradicionàriusCriaturesPraxinoscopi

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat