Actualitzat el 09/04/2019

Cordes amb veu humana

Els habitants del Laberint (4): Derya Turkan

Ja s'acosten els tallers i seminaris de la quarta edició del Labyrinth Catalunya de Cardedeu, i a Sons de la Mediterrània continuem presentant-vos alguns dels seus protagonistes. Avui és el torn de Derya Turkan, mestre del kemence especialitzat en la música clàssica otomana, sobre la qual improvisa.
Derya Turkan i el seu kemence

Derya Turkan (Istanbul, 1973) és un jove mestre del kemence, el rabec clàssic turc, integrant d'una vasta família d'instruments de corda fregada que s'estén per l'Àsia i el Nord de l'Àfrica (i també, antigament, per la península Ibèrica); instruments que van de les formes més simples a les més refinades i que, per la seva expressivitat, s'han relacionat sovint amb la veu i les emocions humanes. Turkan és un gran intèrpret del repertori de la música clàssica otomana, a partir de la qual és capaç d'enfilar-se per variants i improvisacions sorprenents. 

Derya Turkan va créixer en una família de músics i les seves primeres lliçons van ser amb el conegut violoncel·lista turc Firat Kiziltug. Des del 1984 fins al 1994 va estudiar i es va graduar en el Departament d’Educació d’Instruments de Conservació de Música Turca de la Universitat Tècnica d’Istanbul, on va estudiar el kemence amb Ihsan Oezgen, músic turc reconegut internacionalment.

Des d'aleshores, ha anat desenvolupant una carrera en què ha format part de prestigiosos grups turcs i ha actuat arreu del món. Al Labyrinth de Cardedeu, Turkan actuarà conjuntament amb Erkan Ogur, el dissabte 20 d'abril a Tèxtil Rase, en una nit compartida també amb l'egipci Mustafa Said. A més, entre el 18 i el 22 d'abril oferirà un taller de conjunt instrumental i música clàssica turca i otomana.

En aquest vídeo podeu comprovar que Turkan i Ogur s'entenen la mar de bé: 

Navega per les etiquetes

Derya TurkanCardedeuLabyrinth

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat