Actualitzat el 13/04/2019

La música davant els conflictes

Cançons de concòrdia, aquest 13 d'abril al Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 13 d'abril el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 comentarà i escoltarà quatre exemples en què la música ha mirat de crear concòrdia davant els conflictes: Khaled amb NoaBojan ZulfikarpasicPete Seeger i Yair Dalal.
Khaled, actuant a la seva ciutat, Orà, l'estiu del 2011. Foto: Viquipèdia

Hi ha hagut moltes iniciatives musicals concebudes en moments difícils per mirar de suavitzar els efectes dels conflictes i la guerra, o per fer veure que no tot és blanc i negre i mirar d'obrir un espai d'empatia entre bàndols aparententment irreconciliables.

El cantant algerià Khaled i la cantant israeliana Noa, per exemple, van gravar el 1999 una versió conjunta del clàssic "Imagine", de John Lennon, interpretada en àrab, hebreu i anglès, com una reivindicació de pau entre àrabs i israelians. Tots dos van ser durament criticats per uns i altres.

El desembre de 1993, mentre a Bòsnia hi havia massacres i es mirava de destruir qualsevol manifestació cultural multiètnica, el pianista serbi Bojan Zulfikarpasic va gravar a París el seu primer disc, on va incloure una peça que combinava en clau jazzística el repertori popular de Sèrbia i de Bòsnia: "Grana Od Bora". 

Pete Seeger tenia una ideologia declaradament d'esquerres, fet pel qual va patir al seu país repetits boicots i persecucions, a les qual ell sempre va respondre amb la música. Va popularitzar la guajira cubana "Guantamenra", en plena Crisi dels missils, i el 1996 va cantar amb el Cor Gaudeamus el popular "Himne a l'alegria" de Beethoven, amb la lletra de l'activista dels drets civils i folklorista Don West.

L'any 1994 a Oslo, mentre hi tenien lloc difícils converses de pau entre palestins i israelians, el músic jueu d'origen iraquià Yair Dalal va impulsar un concert amb la participació de diversos cors infantils, amb nens i nenes israelians, palestins i noruecs, i l'Orquestra Filharmònica d'Oslo, dirigida per Zubin Mehta.  

Aquests quatre exemples de música que fa front als conflictes ocuparan bona part del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 13 d'abril. 

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat