Actualitzat el 11/04/2019

Música tramada enmig del Pirineu

La 7a Mostra de Músiques de les Muntanyes d'Europa, del 10 al 12 d'agost a Bellver de Cerdanya

El festival Trama de músiques de muntanya ja ha presentat la setena edició, que es farà del 10 al 12 d'agost a Bellver de Cerdanya. Els dies previs, a més, el cicle Entramat escamparà la música d'arrel per diversos indrets de la comarca. 
Aires del Montseny. Foto: Arxiu Festival Trama

El festival Trama va néixer amb uns plantejaments originals: atent a la qualitat artística i als valors intrínsecs de les músiques tradicionals de les músiques de muntanya, però també conscient de la necessitat de fomentar cert equilibri cultural i un retorn social per a un territori poc poblat i necessitat en més d'un aspecte relacionat amb els serveis i les infraestructures. Per això els seus responsables van imaginar un festival que, pels volts de Sant Llorenç (patró de Bellver i dia de fira gran assenyalat al calendari) oferís activitats culturals de primer ordre, i alhora vinculades amb el territori i la seva gent.  

Un anys més, la plaça Major de Bellver serà l'escenari dels concerts més multitudinaris i els balls. Allà tindrà lloc el concert inaugural del festival, que protagonitzarà la Companyia Elèctrica Dharma (dissabte 10 d'agost, 23 h) presentant el seu nou disc, Flamarada (RGB, 2019). L'endemà, diumenge 11, hi passaran els valencians Urbàlia Rurana (22 h) i l'orquestrina vallesana Aires del Montseny (23.30 h), que presentarà el flamant àlbum Lliure albir, mentre que el dilluns 12 la cloenda anirà a càrrec del carismàtic acordionista basc Joseba Tapia i el grup pirinenc que comparteix nom i esperit amb la trobada, l'Orquestrina Trama.

A la Fou del Bor, en plena natura, s'hi faran actuacions més experimentals. Diumenge 11 d'agost, a les 11 h, hi actuarà l'occità Pèire Boissière, tot un referent del cant tradicional que el 1975 va començar a enregistrar el patrimoni dels cantadors i que presenta, a capel·la o acompanyat de petites percussions tradicionals, un repertori divers on caben cançons tradicionals, obres dels trobadors, etc.

Enguany, a més, s'incorpora un nou espai, el Cafè Trama al pati de Ca les Monges, concebut com un espai de trobada entre grups i visitants. Allà tocaran els alumnes de l'Escola Folk del Pirineu (11 d'agost, 13 h), la cantant aranesa Alidé Sans (11 d'agost, 16.30 h) i el grup asturià-bretó Muga (dilluns 12 d'agost, 16.30 h), mentre que al centre cívic Escoles Velles hi actuarà el noruec Karl Seglem (11 d'agost, 19 h), al capdavant d'un trio que fusiona la música tradicional amb la improvisació i el jazz. I al Teatre del Centre Cívic, l'occità Sourdure (12 d'agost, 19 h) presentarà un repertori on es troben la música tradicional i l'electrònica. En un altre dels espais emblemàtics del festival, l'ermita romànica de Sant Serni de Coborriu, hi actuarà el duo format pels romancers Jaume Arnella i Carles Belda (dilluns 12 d'agost, 11.30 h). 

Concerts íntims a l'Entramat
Amb l'objectiu de donar al festival Trama un caràcter pirinenc i connectat amb el territori, des de fa uns anys el festival ha ampliat el radi d'acció amb l'Entramat, una sèrie de concerts a municipis veïns de la Cerdanya lleidatana, i més concretament a les seves valuoses esglésies romàniques, amb el valor afegit que els grups actuants estaran acompanyats de músics de l'Escola Folk del Pirineu. Enguany hi actuaran Daura Trio (dilluns 5 d'agost, Església de Sant Pere de Lles), UT Eduard Casals, Jordi Fàbregas i Paco Pi (dimarts 6, Església de Sant Serni de Montellà), Criatures (dimecres 7 d'agost, Església de de Sant Esteve de Prullans), Marc i Quirze Egea (dijous 8 d'agost, Església de Sant Serni de Prats) i Eduard Iniesta i Heura Gaya (divendres 9 d'agost, Església de Sant Joan de Riu).

Navega per les etiquetes

TramaBellver de CerdanyaFolk

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat