Actualitzat el 24/04/2019

Mil lletres i músiques que canten a la diferència

Roger Mas, Paco Ibáñez, Mara Aranda i Miquel Gil, entre altres, al IV Música i Lletra de Xàtiva

No és cap secret que la cançó d'autor i la música tradicional acostumen a caminar juntes i retroalimentar-se. El cartell del cicle MiL Música i Lletra de Xàtiva, dissenyat per Elías Taño i evocant l'imaginari de la gran folklorista i cantautora xilena Violeta Parra, n'és una bona mostra. I la seva programació, també.  
Miquel Gil compartirà el cartell de l'11 de maig amb Mara Aranda. Foto: Juan Miguel Morales  

Yo canto a la chillaneja
si tengo que decir algo
y no tomo la guitarra
por conseguir un aplauso,
yo canto a la diferencia
que hay de lo cierto a lo falso,
de lo contrario no canto.


Aquests versos que cantava Violeta Parra reflecteixen l'esperit amb què s'ha concebut el cartell del Festival Música i Lletra, amb quatre concerts dobles i un d'excepcional, tots al Gran Teatre de Xàtiva, per reivindicar la llibertat d'expressió, la cultura com a eina transformadora i la diversitat. El cicle, que té la direcció artística del cantautor xativí Feliu Ventura, s'obrirà el divendres 3 de maig amb dos catalans: Roger Mas, que actualment presenta un disc de forta empremta poètica, Parnàs (Satélite K, 2018), i Clara Peya, amb un treball que remou convencions, Estómac (Satélite K, 2018). L'endemà, el dissabte 4 de maig, Paco Ibáñez farà parada i fonda a Xàtiva amb la gira en què commemora el mig segle del seu històric concert a l'Olympia de París.

La setmana següent, dos concerts més completaran la programació. El 10 de maig serà el torn del pop-rock del cantant de la Safor Carles Pastor i de la cantautora basca Anari. I finalment, l'11 de maig, dos pesos pesants del folk valencià: Miquel Gil, que acaba de publicar un esperat i aclamat nou disc, Geometries (Temps Record, 2019), i Mara Aranda, immersa en un projecte de llarg abast sobre els repertoris sefardites arreu del Mediterrani, el segon lliurament discogràfic del qual l'ha dut fins al cor de Turquia.

A més, com a preàmbul i presentació del festival, el 3 de maig tindrà lloc al Jardi de la Pau, amb entrada lliure, una festa amb l'actuació per als menuts del gran Dani Miquel i la tercera edició del MiL Descobreix, el certamen adreçat a joves cantautors que no hagin editat encara cap treball.


Cartell del IV festival MiL, dissenyat per Elías Taño

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat