Actualitzat el 08/05/2019

Tomàtigues a l'Atlàntic

Venancio y los Jóvenes de Antaño publiquen el disc 'Libre albedrío'

La sensualitat és el camí. Aquest podria ser un bon lema per a les frondoses i libèrrimes músiques de Venancio y los Jóvenes de Antaño. Aquest 10 de maig publiquen el segon disc, Libre albedrío (Segell Microscopi, 2019), amb noves cançons fidelment ancorades a Cuba, al Brasil, a Cap Verd... i a Mallorca.  
Venancio y los Jóvenes de Antaño. Foto: Víctor Parreño

L'any 2014, Venancio y los Jóvenes de Antaño van publicar el seu primer disc, Vida en martes (Temps Record). Lletres de forta sentimentalitat combinada amb humor tendre, d'una banda, i una música centrada en els mil i un estils i gèneres que conviuen a Amèrica, especialment a Cuba i el Brasil, protagonitzaven aquell disc. Però hi havia també una incipient mirada al folklore ibèric, "Aire", amb la col·laboració d'Aleix Tobias.

Aquesta mirada s'ha ampliat a Libre albedrío. Al grup s'hi afegeix Arnau Berenguer amb la guitarra elèctrica, i continuen molt presents els sons de Cuba, del Brasil i de Cap Verd: atenció als aires de morna de "Pecosa", que el cantant i el compositor Dani Álvarez ha escrit seguint la inspiració del portuguès António Zambujo. I encara més sabors populars americans, molt presents a tot el disc: rocksteady a "Frío, mi bien", txa-txa-txà amb descarga incorporada a "La siesta de madre" i fins i tot una mena de country & western de festa final, "Libre albedrío", animat entre altres per Santi Careta amb el banjo.  

Però la barca romàntica de Los Jóvenes de Antaño s'endinsa per dues altres vies. D'una banda, s'incideix en la música d'arrel tradicional ibèrica, a través de "Dos coplas de más", una mena de seguidilles andaluses amb el tres elèctric de Raúl Rodríguez; el cant de batre "On jugaven els infants", i "Trapillo", jotes a cinc on apareix imponent bona part de la tropa de Coetus.

La segona gran via en què aprofundeix aquest segon disc són les adaptacions de poemes: "Mal d'enamorament devora les tomatigueres", segurament el clímax líric de tot l'àlbum, parteix d'un poema extremadament sensual, extret del llibre Pinyols d'aubercoc, d'Emili Manzano ("m'agrada molt la idea que transmet el text de la terra com a refugi", explica Dani Álvarez). Amb aquesta i amb el cant de batre, la 'trilogia mallorquina' que ocupa el centre del disc es tanca amb "Un amor tan gran com la Seu de Mallorca", musicació en clau de vals-swing del poema "Postal", de Vicent Andrés Estellés.      
  
Tot i que la presentació oficial del disc la reserven per a la tardor, Venancio y los Jóvenes de Antaño faran un primer tast en directe el proper 14 de juny al Centre Cívic Urgell de Barcelona.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat