Actualitzat el 12/05/2019

Es reedita el llibre 'La música popular'

La Institució Alfons el Magnànim recupera i actualitza l'obra escrita per Vicent Torrent

El músic i investigador Vicent Torrent, un dels fundadors d'Al Tall, va escriure el 1990 el llibre La música popular, on exposava la seva visió de com es podia actualitzar la música tradicional al País Valencià. Ara la Institució Alfons el Magnànim n'ha publicat la segona edició.
La música popular, en les edicions de 1990 i 2019

El text del llibre, que reflexiona sobre el paper del folk i que repassa catorze manifestacions o elements característics de la música tradicional valenciana, dels bureos de Morella al ball pla de les coves de Vinromà, a la dolçaina i el cant d'estil, s'ha mantingut pràcticament idèntic al de la primera edició, però s'hi ha incorporat una introducció on l'autor matisa algunes reflexions i comenta l'evolució que ha seguit la música popular en els darrers trenta anys.

Segons explica el mateix Torrent a la introducció, va estar temptat d'actualitzar el llibre tornant a redactar determinats capítols. "Però, comptat i debatut, he comprès que les noves percepcions, les reformulacions i fins i tot la descripció de les realitats que han anat apareixent després de la redacció del llibre haurien de ser objecte d'un altre text. Este és el llibre que és, va ser escrit en el seu moment i dona compte de les reflexions que vaig fer quan la realitat era la que era." 

Finalment, el llibre és, en bona part, com un plantejament teòric de la feina pràctica que va anar fent el grup Al Tall: l'estudi d'un patrimoni musical que havia tingut determinades funcionalitats en les societats agràries i el seu ús i recreació com a poderós instrument d'expressió de la identitat col·lectiva i de les inquietuds socials del present, seguint referents d'altres països, especialment d'Itàlia, així com la situació de la música valenciana en el seu context mediterrani.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat