Actualitzat el 10/05/2019

Del xoro a la samba

La música de Pixinguinha, a Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 11 de maig el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 creua l'Atlàntic, canvia d'hemisferi i retrocedeix cent anys per viatjar a la bulliciosa Rio de Janeiro i als anys en què es va anar configurant la música popular brasilera, tal com la coneixem avui, a través de la gran figura de Pixinguinha.  
Pixinguinha tocant el saxo amb l'agrupació sambista Velha Guarda da Portela

El carioca Alfredo da Rocha Viana Filho, conegut artísticament com a Pixinguinha, va ser un saxofonista i flautista virtuós, però també compositor, arranjador, director, mestre... i un dels responsables en el gran desenvolupament i la projecció internacional que el xoro i la samba van experimentar a principi del segle passat, connectant les arrels dels gèneres i ritmes afrobrasilers amb elements del jazz, coincidint amb l'esclat de la difusió radiofònica. Nascut tot just nou anys després que al Brasil s'abolís l'esclavisme, Pixinguinha va ser figura clau en la dignifiació i el reconeixement, al llarg del segle XX, de les músiques sorgides en les comunitats brasileres d'ascendència africana. A més, també va ser un pallasso entranyable de gran èxit, va fer programes musicals per a nens i nenes seguint el fil que tradicionalment ha vinculat els saxofonistes a l'ofici de fer riure. Per tal de preservar i difondre la seva obra, el 1988 va crear-se l'Orquestra Pixinguinha, que interpreta i recrea el seu repertori.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web  Sons de la Mediterrània.

Trobada de músics a Rádio Mayrink Veiga, a Rio de Janeiro, el 1932. Entre altres, s'hi pot veure les germanes Carmen i Aurora Miranda, i Pixinguinha (dret, amb flauta). Foto: Viquipèdia

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat