Actualitzat el 01/06/2019

Dels Beatles a Agapito Marazuela

Eliseo Parra, al Club Trébol

El programa Club Trébol de Ràdio 4 d'aquest 1 de juny estarà dedicat a un músic que ha anat integrant en la seva personalitat l'admiració i els aprenentatges de Joselito, els Beatles, el rock progressiu i la salsa, Agapito Marazuela, els panderos quadrats de Peñaparda... Ho heu endevinat: és el gran Eliseo Parra.  
Eliseo Parra. Foto: Arxiu Mirmidón

Va néixer en un poblet castellà, Sardón de Duero, on va passar els primers anys de la seva vida, fins que va mudar-se sent un nen a Valladolid i, ja amb catorze anys, a Barcelona. A la capital catalana Eliseo Parra va abocar-se definitivament a una inevitable vocació musical. A partir del 1968, comença a tocar amb Mi Generación, un dels grans grups de l'activa Barcelona d'aquella època, on es començaven a contractar grups de rock. Amb Mi Generación, que destacava pels seus jocs de veus, no només feien llargues temporades d'actuacions a Eivissa, també feien de músics de sessió cantant cors als estudis Gema 2.

Eliseo va col·laborar en els seus anys barcelonins amb una llarguíssima llista de projectes i conjunts, sovint de l'òrbita de l'antiga sala Zeleste: Blay Tritono, La Rondalla de la Costa, SardinetaLa Sonora Catalana, La Murga... Fins i tot va passar una temporada a València formant part d'Al Tall.

L'any 1983 Eliseo Parra s'estableix a Madrid, en plena eclosió de la Movida. Allà participa amb projectes com Mosaico (amb el qual van homenatjar Agapito Marazuela en l'any de la seva mort), i comença a endinsar-se de manera més decidida en els treballs de camp i la recreació de la música tradicional. Aquest vessant es va accentuar encara més a partir del 1989, quan va conèixer el folklorista José Manuel Fraile Gil, del qui Eliseo Parra va esdevenir un gran col·laborador. "La feina amb Fraile Gil em va ensenyar definitivament com funciona la música popular i em va proporcionar un coneixement de mi mateix que d'una altra manera no tindria", admet el músic.

Aixi s'arriba a les darreres dècades, durant les quals Parra ha esdevingut tot un referent del folk i la música tradicional, amb discos influents com Tribus hispanas i amb propostes que se'n declaren hereves, com l'orquestra de percussions ibèriques Coetus, que encapçala Aleix Tobias.

De totes aquestes experiències en parlarà extensament Eliseo Parra al programa que li dedicarà l'espai Club Trébol de Ràdio 4.

El Club Trébol va ser un local de Barcelona on, als anys quaranta, van conviure músics catalans de generacions d'abans i després de la Guerra Civil. Per això dona nom a un programa que repassa les trajectòries, la vida i l'obra de destacats músics dels segles XX i XXI. S'emet a Ràdio 4 els dissabtes de 18 a 19 h i els dilluns a la mitjanit, i també pot escoltar-se a la xarxa o descarregar-se com a podcast.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat