Actualitzat el 07/06/2019

Esperit barceloní

Julià Guillamon, els cuplets i la rumba, a 'Tradicionàrius a Ràdio 4'

Folk urbà del segle XX a Barcelona, manifestat en dues tradicions ben arrelades a la ciutat: el cuplet i la rumba catalana. Aquesta és el còctel de Remena, nen! (Satélite, K), el nou disc dels Arrels de Gràcia. El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 parlarà aquest 8 de juny amb l''inventor' del projecte, Julià Guillamon.
 
Pilar Alonso, anunciant Anís del Topo el 1915

El món dels cuplets va tenir una popularitat extraordinària a la Barcelona d'abans de la Guerra Civil, especialment als anys vint. Guillermina Motta va recuperar bona part d'aquell repertori al seu disc Remena nena (Edigsa, 1970). I gairebé 50 anys després, Julià Guillamón ha perllonga aquesta tradició empescant-se Remena, nen!, un treball on els Arrels de Gràcia revisen les mateixes cançons en clau de rumba catalana. La idea va sorgir quan Guillamon promocionava el seu llibre El barri de la Plata (L'Avenç), ple de records familiars d'una mare gracienca que coneixia el repertori cupletístic i un pare arribat al Poblenou amant de la rumba catalana. El primer pas en aquest camí va ser un video on els Arrels combinaven "Les caramelles" amb "La noche del hawaiano". 
 
Aquest dissabte, al programa Tradicionàrius de Ràdio 4, Julià Guillamon comentarà tot aquest repertori, que reflecteix "un ambient popular de barri i un esperit barceloní molt autèntic". També sonaran les cançons del disc, confrontades amb les versions de Guillermina Motta, de les grans dives de l'època daurada del cuplet barceloní (Mercedes Serós, Pilar Alonso, Raquel Meyer) i fins i tot amb algun antic rotllo de pianola.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat