Actualitzat el 15/06/2019

Polifonia italiana d'altura

Les cançons de la Società Alpinistica Tridentina, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 15 de juny es calça les xiruques i se'n va d'excursió a la Itàlia alpina per descobrir la llarga i prolífica tradició dels cantadors de la Società Alpinistica Tridentina.   
Cor de la Società Alpinistica Tridentina

El cor de la Società Alpinistica Tridentina va néixer ens els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial. Format per cantaires no professionals, van anar fent-se un nom i van gravar a Roma uns quants discos amb el segell RCA, amb destacades versions polifòniques dels cants tradicionals de muntanya de tot l'arc alpí italià: del seu Trentino, però també de la Llombardia, de la Vall d'Aosta, del Piemont... Aquestes cançons, unes quantes de les quals sonaran aquest dissabte 15 de juny al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, no només destaquen per la seva qualitat interpretativa, sinó que són testimoni d'un món, els dels Alps italians i més en general el de tots els territoris de munyanya europeus, que ha patit profundes transformacions demogràfiques i socials al llarg del segle XX. 

Odes fúnebres als caiguts a la muntanya; cants de feina de la gent de muntanya; cròniques de l'emigració a Amèrica; cançons de soldats, pastoretes i llops, i d'amors entre noies de les valls i treballadors del ferrocarril; la història d'un home que torna després d'anys al poble i sent les campanades que toquen per la mort de la seva esposa; "Per un plat de macarrons", popularitzat a Catalunya per Jaume Arnella i el Grup de Folk l'any 1968; "La villanela", que guarda un gran parentiu amb "La modista de Balaguer" del Pirineu català... Històries cantades en clau polifònica que sonaran al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat