Jordi Roura i Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 13/07/2019

Pintor de dia, cantant de nit

Font Sellabona, al Club Trébol de Ràdio 4

Aquest dissabte 13 de juliol, el darrer Club Trébol de la temporada a Ràdio 4 recuperarà l'entrevista feta el 2006 a un pioner de la cançó catalana, l'osonenc Font Sellabona, conegut en els seus anys de màxima popularitat com "El Trobador de Catalunya".  
Font Sellabona, a la seva casa de la Vila Vella de Tossa de Mar, l'any 2006. Foto: Jordi Roura

El final dels anys cinquanta va ser una etapa de frontissa i transició entre modes i estils musicals: els darrers esplendors de determinada cançó melòdica convivien amb els incipients esclats del swing i el rock-and-roll. Aquests darrers no eren gaire del gust del guitarrista i cantant Font Sellabona, pioner de la cançó catalana. Sempre va estimar-se més la sardana, el pasdoble, el tango i el txa-txa-txa. Entre 1959 i 1964, va gravar sis discos amb diversos acompanyaments -gran orquestra, petit conjunt i acordió i guitarra- amb composicions que oferien una visió idealitzada i bucòlica de la Plana de Vic i de la Costa Brava. 

Josep Font Sellabona va néixer el 13 de desembre de 1925 a Collsuspina. La seva mare cantava a l'església i a casa també es cantava molt. Durant la guerra civil, el pare va haver de marxar a França i la família, després de fugir de la casa de Moià, va passar per Olost del Lluçanès i va establir-se a Vic. Allà va ser on, ja als anys 50, Sellabona va començar a dedicar-se a la cançó catalana. Anteriorment, s'havia foguejat com a pintor de dia i com a músic de nit a l'estranger. Havia estat dos anys a Margate, al sud de Londres, on havia estat cantant, entre d'altres, cançons mexicanes, i un a París, on va descobrir els gegants de la chanson i on va conèixer i tractar un artista italià que posteriorment esdevindria una celebritat, Domenico Modugno

En tornar a Vic, Sellabona va escriure "Tossa de Mar" i "Mercat del Ram", una mena d'himne d'orgull osonenc. Quan l'equip de Ràdio Barcelona va anar a Vic per celebrar un festival, el periodista Joaquín Soler Serrano va conèixer Sellabona i el va començar a anomenar "El Trobador de Catalunya", tot un personatge popular que cantava freqüentment als micròfons de l'esmentada emissora. 

A partir de la segona meitat dels seixanta, Sellabona va deixar de gravar cançons i va dedicar-se plenament a la seva altra gran passió, la pintura, que l'entusiasmava des que a Moià, sent un nen, havia ensopegat amb un artista que pintava al mercat. Al cap dels anys, i establert a la Vila Vella de Tossa de Mar, Font Sellabona va esdevenir un pintor reconegut, amb galeries pròpies a Vic, a Tossa i a Almuñécar. Va morir el 2010 a Vic.

Al programa Club Trébol, a més de les cançons i els comentaris de Sellabona, sonarà una tria de peces que el músic va escollir per il·lustrar la seva vida i els seus gustos: "Granada", de Mario Lanza; "Pel teu amor (Rosó)", d'Emili Vendrell; "Corrida de la dillette", de l'acordionista Emile Prud'homme; "El otorrinoralingólogo", del trio Los Machucambos; "La luna de miel", de la vilafranquina Gloria Lasso; "Down Mexico way", de Frank Sinatra; "Vecchio Frack", de Domenico Modugno; "Le funérailles d'antan", de Georges Brassens; "Les feuilles mortes", d'Yves Montand; "Cançó de matinada", de Joan Manuel Serrat i "Man's smart, woman smarter", de Harry Belafonte.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat