Actualitzat el 24/07/2019

Tradició en moviment

La 37a edició de l'Ésdansa de les Preses, del 19 al 25 d'agost

Ja s'ha presentat la 37a edició de l'Ésdansa, el festival que cada estiu omple el poble de les Preses, a la Garrotxa, de dansa tradicional i música d'arrel. Enguany s'hi podran descobrir danses de països com Oman i Armènia, i també processos creatius com La Resclosa, amb Roger Andorrà i Núria Hontecillas
El graller Roger Andorrà i la ballarina Núria Hontecillas Foto: Arxiu Ésdansa

"La resclosa" és un dels processos creatius que passaran pel festival. La ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà van fer estada en residència l’any passat a l’Ésdansa i aquest darrer any han treballat amb el suport i l’acompanyament artístic de Montse Colomé. El 20 d'agost, a la plaça Major de les Preses, presentaran el resultat de la seva cerca creativa a través de l’estrena d’un espectacle on el so de l’anomenada 'electrogralla' torna lliure el moviment de la dansa tradicional i la regenera. Aquest serà un dels exponents de la manera oberta i evolutiva en què aquest festival, que organitza el Centre Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i que enguany estrena la direcció de Núria Feixas, concep la dansa i la música d'arrel. 

Hi haurà més processos creatius a partir de l’arrel, ja que l'Ésdansa oferirà espais de residència a companyies i artistes com Roberto Olivan, Laia Santanach Miquel Barcelona, els quals hi faran estada, ja sigui tècnica o de creació, i compartiran coneixements i experiències a través de tallers i xerrades, a més de presentar espectacles de nova creació. Un d'ells serà Socarrel, creat pel coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic Victor HA i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri. També s'hi podrà veure l’estrena d’Àer, de Laia Santanach, la proposta guanyadora de la tercera edició del Premi Delfí Colomé, on es planteja una revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir de la dansa contemporània i la música electrònica. Per la seva banda, Miquel Barcelona presentarà l'espectacle [Kórps], una proposta escènica multidisciplinària que beu de la tradició popular per parlar del món terrenal i del món espiritual a través de la mort i els seus rituals. Aquest projecte encara embrionari es treballarà durant l’Ésdansa i es podrà veure en format work in progress en una trobada amb els creadors. No hi faltaran tampoc nits de ball, amb grups de folk com Fenya Rai! i Stukat del Bolet.

Pel que fa a les propostes internacionals, s'hi podran veure les danses de tres països encara inèdits a la trobada -Guatemala, Tanzània i Oman-, que s'afegiran als d'Equador, Corea del Sud i Armènia. Així, hi haurà mostres de dues danses considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco: la dansa guerrera Al-bar’ah d'Oman i les danses festives i col·lectives Kochari d'Armènia. També s'aprofundirà en la línia iniciada recentment de programar actuacions i 'experiències' en entorns naturals escollits expressament.

Per la seva banda, Mirna Vilasís, Xavi Múrcia i l'Esbart Sant Martí de Barcelona presentaran a la petita església de Sant Martí del Corb (25 d'agost, 12.00 h) Espero meravelles, el seu espectacle de dansa, música i poesia. I en aquesta mateixa línia de diàleg amb el paisatge, la Festa al Parc continuarà omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca, on tothom qui vulgui podrà descobrir danses tradicionals d’arreu del món en un entorn únic.
 
 
 
 
 

Navega per les etiquetes

Les PresesÉsdansa

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat