Actualitzat el 28/08/2019

Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany

El Palau Robert acull 180 obres que testimonien la fecunda relació entre la cantant i el fotògraf

El Palau Robert de Barcelona se suma a la celebració dels 50 anys de la carrera musical de Maria del Mar Bonet amb una exposició que aplega les millors fotos que li va fer Toni Catany i dona a conèixer l’amistat i l’evolució creativa dels dos artistes. La mostra es pot visitar fins al 17 de novembre.
Retrat de la cantant, el 1971 Foto: Toni Catany

L‘exposició Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany, comissariada per Antoni Garau i Pep Dengra, l’organitzen la Direcció General de Difusió de la Generalitat i la Fundació Toni Catany, que la va produir amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor.

A partir de les fotografies de Toni Catany, l’exposició explica la lluita de dues persones compromeses, d’una creativitat extraordinària, tots dos defensors de la identitat, la llengua i la Mediterrània, i posa de manifest una trajectòria en comú, que va començar quan la cantant iniciava la carrera musical a Barcelona, vinculada a col·lectius com Els Setze Jutges i el Grup de Folk.

Posteriorment, Bonet i Catany van fer una immersió en la Barcelona cultural del 1970, en àmbits diferents, però mantenint sempre una estreta col·laboració. La literatura, especialment la poesia, la música i l’art van unir els dos amics, que intercanviaven suggeriments, preferències i lectures. La discografia de Maria del Mart Bonet és el fil conductor de la mostra, que presenta 180 obres –discos, cartells, fotografies– i s’estructura en cinc àmbits.

 
Primera fotografia de Toni Catany a Maria del Mar Bonet, el 1966 a Palma Foto: Toni Catany

1. Una mirada enamorada
Toni Catany va fer la primera fotografia a Bonet el 1966. Va ser l’inici d’una llarga i fecunda col·laboració. Tots dos eren molt joves, estaven descobrint el que volien ser i el que volien fer amb les seves vides. La primer mirada de Catany, fascinat per la bellesa de Bonet, va ser una mirada tan nítida com amorosa. Les primeres mirades del fotògraf van tenir continuïtat, es va establir una connexió molt fluïda entre els dos artistes, la millor base per a una relació perdurable i una col·laboració artística molt profitosa.
 
2. Als ulls de l’amic
La imatge professional i artística de Maria del Mar Bonet va ser creada per Toni Catany, que li va fer la majoria de fotografies i també va intervenir en el disseny gràfic dels seus discos i cartells promocionals. La mirada i el criteri de l’amic són sempre presents en la imatge de Bonet. Perquè Catany li va ensenyar a mirar la fotografia amb uns altres ulls, d’una manera diferent. Bonet es va acostumar a veure’s a través de les fotografies del seu amic. La mirada i el criteri de l’amic són sempre presents en la construcció de la imatge de la cantant.
 
3. Salmaia
Salmaia és el títol d’un àlbum publicat per la cantant el 1995. Salmaia és aquell punt d’intersecció de l’aigua dolça que esdevé salada quan arriba a la mar. En aquest àlbum de la cantant mallorquina hi ha una barreja d’aigua dolça i salada, influències diverses, una combinació de cançons italianes, gregues i turques. També es pot entendre la salmaia com l’espai de trobada del riu i la mar, un espai d’intercanvi artístic de músiques, mirades i imatges que han protagonitzat els dos artistes al llarg dels anys. Moltes expressions d’aquesta connexió i relació es perceben en la mostra i s’hi presenten com a motiu central. El relat es desenvolupa amb imatges de diversos moments.
 
 
Toni Catany i Maria del Mar Bonet Foto: Arxiu Toni Catany

4. Retrats
Aquesta secció presenta una tria de vint-i-dos retrats de la cantant d’una gran bellesa, uns d'inèdits i altres de més coneguts, fets amb diferents tècniques com els calotips, polaroids transportats i originals acolorits.
 
5. Ultramar, 2017
El recorregut expositiu acaba a l’àmbit Ultramar, 2017. Aquest és l’últim enregistrament fins ara de Bonet. Catany va contribuir en la recerca de músiques i tons cubans. Malauradament, va morir abans que el disc sortís publicat. El text de la cançó “Amorosa Guajira”, troballa casual de la cantant al cançoner del pare Ginard, va ser un pòstum homenatge al seu amic.
 
A més, l’exposició presenta l’audiovisual d’Eva Vilamala: Toni Catany en veu de Maria del Mar Bonet, que recull les influències entre els dos artistes, els gustos i les sensibilitats compartides i que donaren fruit en el treball de tots dos.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat