Jordi Roura i Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 14/09/2019

Un artista total

Emili de la Torre, al Club Trébol

Aquest setembre ha mort als 94 anys el músic Emili de la Torre. Cantant i multinstrumentista, ballarí, ànima del grup de pop Los 4 de la Torre... aquest dissabte 14 de setembre, el Club Trébol de Ràdio 4 recordarà la seva música i també les seves paraules, recuperant l'entrevista que li va fer ara fa deu anys.
Emili de la Torre, fent de ballarí el 1960 Foto: Arxiu Jordi Roura

Emili de la Torre i Campo
va néixer a Barcelona el 22 de juny de 1925 al carrer del poeta Cabanyes del Poble-sec de Barcelona. En quedar orfe, va haver de començar a treballar als 12 anys per ajudar la família. Però, també molt aviat, va afeccionar-se a la música. El 1941, el segon premi d'un conccurs de cantants a la sala Apolo de Barcelona va suposar el punt de partida de la seva carrera. Al llarg dels anys 40 i 50 va formar part d'algunes de les principals orquestres que animaven salons com el Rialto i el Venus i que feien, també, quan sorgia l'oportunitat, gires per l'estranger, empescant-se tan aviat una orquestra típica de bandonions com un conjunt de mariatxis mexicans.

Als anys seixanta va formar Los 4 de la Torre, grup compartit amb els seus germans petits, i per on també van passar destacats músics com Josep Cunill o Francesc Coromines, que va fer-se una sonoritat pròpia de qualitat en base a elaborats jocs de veus i grans aportacions des dels teclats i el vibràvon. Van gravar amb segells com Belter i Vergara, van tenir èxits com el temes de propaganda turítica "Vuelo 502" i "Torremolinos", però també van adaptar al català grans èxits internacionals i van interpretar tota mena d'estils ballables de moda, molts d'ells efímers, com el giro, el cuando o el bicicle, que sonaven en locals populars i revetlles. També van ser un dels primers introductors de l'ska a Catalunya, i van acompanyar diversos cantants. Van ser anys d'actuacions i més actuacions. El 1966, per Sant Joan, van acompanyar a Sant Joan Despí el cubà Antonio Machín

De la Torre també va treballar força en el mon de les covers: grups amb noms inventats sobre la marxa que gravaven acceleradament èxits de tota mena amb finalitats purament crematístiques.Posteriorment, a partir dels anys setanta, va haver d'assumir el paper de director artístic i empresari, assumint la programació de les sales La Paloma i Cibeles, i també de l'hotel Princesa Sofía. Als anys noranta, els germans De la Torre van reunir-se i van actuar regularment al restaurant La Tetera. Fruit d'aquells concerts, van gravar el disc en català Barri Gòric (2000). L'any 2006, l'AIE (Artistas, Intérpretes y Ejecutantes) va atorgar a Emili de la Torre el reconeixement a una vida professional.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat