Actualitzat el 23/09/2019

Músiques als dits

El Museu de la Música de Barcelona acull una mostra de sanses africanes

 El Museu de la Múscia de Barcelona acull fins al 30 d'agost l'exposició Músiques als dits. Sanses africanes de la fundació La Fontana, que recull una mostra d'aquesta família d'instruments, característica d'Àfrica, i provinent de la col·lecció d'instruments ètnics de la fundació La Fontana.


El Museu de la Música de Barcelona inicia una nova línia de col·laboració amb la fundació La Fontana, centre d’art privat creat el 1992 per custodiar la col·lecció Helena Folch-Rusiñol, formada per un conjunt excepcional de prop de 2.000 instruments musicals tradicionals de l’Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, i un fons de 14.000 peces de ceràmica espanyola.

Aquest cicle s’inicia amb Músiques als dits. Sanses africanes de la fundació La Fontana, una mostra monogràfica dedicada a una de les famílies d’instruments més característiques del continent africà representada per més de trenta peces, que es podrà veure del 19 de setembre de 2019 al 30 d’agost de 2020.

Els instruments coneguts com a sanses –una de les apel·lacions en llengua vernacla més comunes– han estat durant temps una exclusivitat del continent africà, de costa d’Ivori a Moçambic, passant pel Camerun i la República Democràtica del Congo, d’on provenen la majoria de les peces conservades a la fundació La Fontana. A finals del segle XVIII l’ús d’aquest instrument s’estén a les Amèriques com a conseqüència de les migracions imposades pel tràfic d’esclaus. 

Les primeres proves iconogràfiques d’aquest tipus d’objectes, llavors coneguts com a pianino o pianos de polze per la manera de tocar-los, que consisteix a pinçar les tecles amb els polzes principalment,  es remunten a principis del segle XVII i documenten exemplars portats pels missioners portuguesos i italians presents a la conca del riu Congo.

A més, al voltant de l'exposició s'organitzaran diverses activitats. El 29 de setembre, l'Ensemble Xumo Nunjo presentarà Sansa endins, un concert inaugural sobre la tradició i el futur de l'univers musical de la sansa amb els músics Xumo Nunjo, Momi Maiga, Núria Domènech i Mu Mbana, en una proposta que reuneix sansa, veu, sintetitzador, petites percussions i percussió corporal. El 10 d'octubre, en el marc del cicle "Els instruments musicals, en estudi", es farà una conferència d'aproximació a les sanses africanes a càrrec de Rémi Jadinon, etnomusicòleg del Museu de l'Àfrica Central de Tervuren i Elena Martínez-Jacquet, directora de la fundació La Fontana.

Navega per les etiquetes

SansesMuseu de la MúsicaÀfrica

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat