Actualitzat el 30/10/2019

Flabiolaires i 'tamborileros' a la vora del Montseny

La 35a Festa del Flabiol d'Arbúcies, els dies 2 i 3 de novembre

La Festa del Flabiol d'Arbúcies celebrarà la 35a edició els dies 2 i 3 de novembre. Com sempre, hi haurà col·loquis, balls, sardanes, castanyada, lutiers... enguany amb els tamborileros com a música convidada i, com a novetat, un preàmbul a la plaça del Rei de Barcelona el divendres 1 de novembre.
Festa del Flabiol 2018 Foto: Marta Rubio - Ajuntament d'Arbúcies

El flabiol és un instrument molt arrelat a tota la zona del Montseny. I des de fa una pila d'anys, cada tardor la vila d'Arbúcies celebra i difon aquesta tradició amb un cap de setmana dedicat a tota mena d'activitats a l'instrument. El que va arrencar el 1985 com un modest homenatge als flabiolaires de la zona ha esdevingut tot un referent en el calendari per als aficionats al folk i la música d'arrel. A més, també s'acostuma a convidar a la trobada alguna música o instrument de la mateixa família. Si altres anys hi ha hagut presència de la txirula basca, la Morris Dance anglesa o les flautes mexicanes, entre altres, enguany es donarà a conèixer la flauta de tres forats i el tamboril, que encara es toquen a pobles de Salamanca i l'Alta Extremadura, entre altres territoris. 

Enguany, la Festa del Flabiol tindrà una prèvia al cicle dels Divendres a la plaça del Rei, a Barcelona, on la nit de l'1 de novembre es farà un ball amb flabiol, en què tots els flabiolaries que ho desitgin posaran la música al servei dels balladors.

El dissabte 2 de novembre, ja a Arbúcies, es farà durant tot el dia al Poliesportiu de Can Delfí la 2a Escola per a Joves Flabiolaires. A partir de les 16 h, al Museu Etnològic del Montseny tindran lloc els ja clàssics Col·loquis del flabiol, que en aquesta ocasió comptaran amb autoritats en la matèria: Marc Riera i Carles Mas parlaran sobre la Companyia Xuriach, Jordi Quintana dissertarà sobre la flauta aónikek de tres forats, Rafel Mitjans i Teresa Soler faran les comunicacions Notícia d'un tamborinaire precolombí i Un pictograma curiós. I, finalment, Juanma Sánchez farà la xerrada Tamborilero en Madrid: una visió personal.

El mateix dissabte ja hi haurà activitats al carrer: a la plaça de la Vila, a les 18 h, hi haurà audició de sardanes obligades de flabiol, amb els solistes Jordi León, Bernat Castillejo, Salvador Coll, Jordi Figaró i Xavi Torrent. Després de la castanyada popular al carrer Camprodon, el tamborilero madrileny Juanma Sánchez tocarà a Cal Xic (19 h). I a la nit, al Casino, el ressopó amb flabiols donarà pas a la festa jove.

El diumenge 3 de novembre, la plaça de la Vila acollirà durant tot el matí la fira de lutiers i productes flabiolístics, mentre les places i carrers de la vila acolliran les actuacions de flabiols al carrer. A partir del migdia, la cercavila amb els Capgrossos de Martorell i els Flabiolaires dels Quatre Dracs; el Capgròs d'en Quirze Perich i Dimecres Flabiol i els Gegants i Flubiolers d'Arbúcies desembocaran a la plaça de la Vila, on es farà la mostra de balls, la roda de flabiols i la peça conjunta, que en aquesta edició serà "Dos pasacalles de Valdeobispo", triada per Juanma Sánchez. Finalment, havent dinat, es farà a Cal Xic el concert de flabiols a càrrec de totes les cobles i solistes participants.

Navega per les etiquetes

Festa del FlabiolArbúcies

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat