Actualitzat el 01/11/2019

Homenatge als Xeremiers de sa Calatrava

Tindrà lloc en el marc de la Setmana de la Cultura Popular de Palma, del 3 al 9 de novembre

Entre els propers 3 i 9 de novembre, la Setmana de la Cultura Popular de Palma oferirà una atapeïda programació vinculada al folk i la música d'arrel. Hi haurà propostes provinents de Castella, d'Occitània i de Bèlgica, i es retrà un homenatge als emblemàtics Xeremiers de sa Calatrava
Xeremiers de sa Calatrava Foto: Palma Cultura

"Cultura popular és un sinònim de cultura comuna", diu Francesc Fabregat. "Si hi ha un col·lectiu divers, heterogeni, crític, dinàmic, creatiu, aquest és el de les persones, els grups o les entitats que treballen al voltant dels referents de la cultura popular i tradicional", diu Felip Munar. Les dues frases, prou eloqüents, encapçalen el programa de la Setmana de la Cultura Popular, que durant set dies promourà a diferents espais de la capital mallorquina la reflexió sobre els sons d'arrel amb mostres de balls, projeccions de documentals, debats i concerts.

En aquesta edició s'homenatjarà Pep Rotger i Pep Toni Rubio, integrants dels Xeremiers de sa Calatrava, referents absoluts de les xeremies a Mallorca. Van establir-se com a colla el 1975 i, des d'aleshores, no han parat de fer feina en la recuperació, l'evolució i la dignificació de les xeremies. L'acte de reconeixement serà del 8 de novembre, al teatre Xesc Forteza (20.15 h), i culminarà amb un concert del músics belgues Jean-Pierre Van Hees i Hilke Bauweraets, que oferiran un concert de cornamusa barroca i acordió diatònic.

Abans, la Setmana arrencarà el diumenge 3 de novembre amb una mostra de ball eivissenc i mallorquí al Parc de ses Estacions (11.30 h), en què participaran les colles de Sant Joan de Labritja i Aires Mallorquins de Palma. El 7 de novembre, es presentarà al teatre Mar i Terra (20 h) el projecte de tecno-folk occità Chekidjy, que fusiona la música d'arrel turca amb la música tradicional occitana i l'electrònica. I el 9 de novembre, a ses Voltes, al Parc de la Mar, hi haurà ballada i concert final amb els castellans La Musgaña i els mallorquins Es Gall de sa Pastera, Es Revetlers, Sa Ximbomba Atòmica i Els Grollers de sa Factoria (els guanyadors de la primera edició del Concurs Sons de la Mediterrània). 

Més enllà dels concerts, el dilluns 5 de novembre al teatre municipal Catalina Valls es projectarà el documetnal ¡Folk! Una mirada a la música tradicional, dirigit per Pablo Garcia, que recull els testimonis d'importants personalitats de la música tradicional a Castella i Lleó. En acabar la projecció, hi haurà un col·loqui amb el mateix director i amb el productor, Jaime Lafuente.

I els dies 6 i 7 de novembre, a Can Balaguer i el teatre Mar i Terra, tindran lloc les Jornades de Música Popular, cercles de debat oberts i especialment adreçats als músics per reflexionar sobre els temes "Música i identitat", "Quina música volem fer i per què?", "Qüestionant els models: nous temps, noves maneres de relacionar-se?" i "Creació folk: oportunitats, necessitats i desitjos". Entre altres, participaran representants de la Fira Mediterrània i la plataforma occitana de creació Le Silo, que, conjuntament amb l'Auntament de Palma, participen en el projecte euroregional La Passarel·la.

  

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat