Actualitzat el 06/12/2019

Els mil sons del Japó

Els instruments i la música tradicional del país asiàtic, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Ja sabeu que al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, de tant en tant, li agrada viatjar ben lluny. Aquest dissabte 7 de desembre, anirà fins al Japó per descobrir la riquesa instrumental i algunes de les músiques tradicionals d'aquest gran país asiàtic.
Fotografia del segle XIX amb dues dones tocant el koto i el shamisen Foto: Kusabase Kimbei

El passeig per les músiques japoneses d'aquest dissabte al Tradicionàrius començarà pel shamisen, un llaüt de màstil llarg i caixa quadrada, amb tres cordes, que diuen que va arribar a terres nipones, provinent de la Xina, al segle XVI. A partir del segle XIX va fer-se molt popular, acompanyant la veu o posant-se en primer pla com a instrument melòdic solista al costat d'altres instruments. 

També molt característica és la flauta shakuhachi, feta de bambú, amb un so que evoca el vent i que té la seva importància en el ric i descriptiu imaginari japonès, en què el bambú, al costat del pi i el pruner, és vist com a portador de bon averany. El shakuhachi, que permet una gran varietat de recursos expressius, té un intèrpret destacat que ensenya i està establert a Barcelona, Horacio Curti. Un dels grans representants de l'instrument és Yoshikazu Hiwamoto, nascut a Tòquio el 1945 i actualment establert a Londres.

Al programa també sonarà l'ensemble Nihon no Hoto, que inclou en el seu repertori cançons vinculades al teatre de titelles, amb veu i acompanyament del shakuhachi, el koto (una mena de citara), el shamisen, i una altra variant de llaüt, més petit, el biwa.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat