Actualitzat el 14/12/2019

Els sons jueus de Polònia

Kroke i Golda Tencer, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El Tradicionàrius d'aquest 15 de desembre viatja fins a Polònia per descobrir uns sons terriblement evocadors, les tradicions musicals vinculades a la història de les comunitats jueves de la mà de dos dels seus representants més destacats: el grup Kroke i la cantant Golda Tencer
Kroke Foto: Arxiu del grup

Persecucions, migracions forçades i guerres al llarg dels segles, però també el fet de ser un refugi quan en altres llocs bufaven mals vents, han marcat tant a Polònia com a les comunitats jueves que hi han viscut. La música jueva polonesa, òbviament, està marcada per tota aquesta història, i pot resseguir-se en les múltiples variants en què s'expressa, del més tradicional al més experimental, però sempre amb una melancolia i una vitalitat molt especials.

El grup Kroke ('Cracòvia' en llengua ídix) és una de les formacions de referència de la música klezmer dins del circuit internacional. Va formar-se el 1992 a la monumental ciutat polonesa per part de tres amics: Tomasz Lato (contrabaix), Tomasz Kukurba (viola) i Jerzy Bawol (acordió), i amb els anys han anat enriquint el seu substrat, presidit per les tonades klezmer i sefardites, amb elements manllevats de la clàssica i del jazz. Per la seva banda, Golda Tencer, nascuda en una altra ciutat polonesa, Lodz, ha fet gires de teatre arreu del mon i també ha treballat al cinema. Com a cantant, ha interpretat tota mena de repertoris, inclòs el de les cançons tradicionals i també cerimonials dels jueus polonesos.

Les peces de Kroke i de Tencer, amb comentaris sobre la seva trajectòria i la seva música, s'alternen en un programa especial de Tradicionàrius a Ràdio 4 aquest dissabte 15 de desembre.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat