Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 08/01/2020

El folk no hiverna

El Tradicionàrius arrenca aquest 10 de gener celebrant l'amistat amb Kepa Junkera

Ja s'ha presentat una nova edició del Tradicionàrius, i ja en van 33. Del 10 de gener al 3 d'abril, hi haurà 63 activitats (concerts, presentacions, tallers...) relacionades amb la música d'arrel dels Països Catalans i d'arreu. Al CAT, el folk no hiverna. Al contrari. Us oferim 10 raons per no perdre-us-el. 
Manu Sabaté s'ha inspirat en l'os per al concert que oferirà tot sol el 2 d'abril Foto: Montse Capdevila

1. Força Kepa. El concert inaugural del festival, el 10 de gener, tindrà dues parts diferenciades però amb una mateixa mirada cap a la prompta recuperació de l'acordionista basc Kepa Junkera, bon amic del Tradicionàrius, que hi ha participat en incomptables ocasions i que va patir un ictus fa poc més d'un any. La primera part estarà encapçalada per músics que han actuat amb ell a Catalunya: Josep-Maria Ribelles, Ballaveu, TXEC, El Pont d'Arcalís, Guillem Ballaz amb Marta Rius i Guillem Anguera. A la segona part, el grup internacional Gaizca Project reunirà les gallegues Ialma, el basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona.

2. Deu anys de RIU. El grup de folk del Baix Llobregat RIU obrirà al CAT, el 17 de gener, la gira de presentació del desè aniversari, amb un concert antològic en què incorporen bateria i revisen el més destacat del seu repertori.

3. Espectacles arran d'escenari. Una de les novetats d'aquesta edició són els concerts arran d'escenari, en què propostes atrevides i trencadores es presentaran en un format de distància curta. Hi passaran Arnau Obiols (16 de gener), Jordi Molina i Joan Díaz (6 de febrer), Marc Egea i Quirze Egea (13 de febrer), el guanyador del Concurs Sons La Companyia MINIMÍssimA (12 de març) i Manu Sabaté (2 d'abril).

4. Grallers de l'Acord. La històrica colla grallera de Vilanova i la Geltrú Grallers de l'Acord, cabdal en la recuperació i difusió de la gralla, s'acompanyarà de convidats especials el 31 de gener. 

5. Orgue i cornamusa. Després d'uns quants anys, el festival torna a l'església de Santa Maria de Gràcia per fer-li sonar l'orgue. Aquest cop, serà l'organista Josep Mateu, acompanyat del sac de gemecs de Francesc Sans, qui presentarà una combinació instrumental impactant el 15 de febrer.

6. Socarrel. El 28 de febrer, aquest concert reunirà la dansa de Roberto Olivan i Magí Serra amb la polifonia tradicional occitana de Vox Bigerri i l'electroacústica de Laurent Delforge.

7. Foguerons de Sant Antoni. Tot un clàssic. El cap de setmana del 23 al 25 de gener, la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia reunirà exposicions, presentacions de llibres, tast de productes mallorquins, glosa, ximbomba i ball de bot amb els grups Roada i Cofre Antic.

8. Sons Essencials i Germà Negre. Una altra fusió suggerent serà la del grup Cobla Catalana dels Sons Essencials, que capitaneja l'inquiet Marcel Casellas, amb el grup Germà Negre, tots units en un espectacle de ball aborigen titulat La Moreneta

9. Flabiol i rumba. La cloenda del festival, el 3 d'abril, tindrà accent mataroní, ja que reunirà al CAT en franca fraternitat els protagonistes de dues tradicions especialment arrelades a la ciutat maresmenca: els flabiols i la rumba catalana.

10. Escoles al CAT. El col·lectiu La Griva, format per joves músics, han impulsat el nou projecte educatiu de música tradicional Escoles al CAT, que presenta un cicle d'espectacles creat per a un públic d'educació infantil, primària (i en segona fase secundària) amb la intenció d'implementar una prova pilot durant el segon trimestre del curs 2019-20. Aquest és un projecte de futur que, a partir del curs vinent, mirarà d'arribar a tantes escoles com sigui possible.

...i 11. Congrés Nacional de Música d'Arrel. Un cop acabat el festival, el Centre Artesà Tradicionàrius acollirà el Congrés Nacional de Música d'Arrel, una trobada impulsada per joves músics del sector que tindrà lloc a mitjan abril i que vol reflexionar -i qui sap si trobar alguna resposta interessant- sobre les febleses i els reptes futurs d'això que en diem folk.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat