Actualitzat el 24/01/2020

Molt més que concursos

Xavier Garriga, al Club Trébol de Ràdio 4

El Club Trébol d'aquest 24 de gener repassarà la trajectòria d'un cantant barceloní de llarg recorregut, que en els darrers temps ha accedit a públics massius a través de concursos televisius. És Xavier Garriga, i no només ha picat pedra en tota mena de repertoris, sinó que també ha fet de mestre de grans cantants.
Xavier Garriga

Xavier Garriga s'ha donat a conèixer interpretant repertoris vinculats al jazz, el soul i, en general, la música negra nordamericana (començant pel seu estimat Ray Charles). Però en més de cinquanta anys de carrera, ha tocat moltes tecles. Va néixer el 1950 al barri barceloní de Sant Antoni, i és nebot del gran saxofonista Ricard Roda.

De formació autodidacta, Comença a actuar als escenaris cantant amb el grup Los Hobbies, que aviat seran rebatejats per Edigsa com Els Consellers. Amb aquest segell van gravar un senzill a finals dels anys seixanta, "Carnaval", que va sonar bastant a la ràdio. El 1971 s'incorpora a Mi Generación, grup barceloní hippy i de culte on també hi havia Eliseo Parra, Antonio Palacín, Francisco Fernández i Rafael Maldonado. Van ser anys intensos, però la viabilitat econòmica d'un grup així era complicada, de manera que Garriga va anar entrant en el món de les covers, fent versions ben dignes de, per exemple, Simon & Garfunkel

Després vindrien feines en grups com Tuset 31 o Factoria Musical, projecte on va coincidir entre altres amb Joan Albert Amargós, Carme Canela, Lluís Vidal... i amb qui va gravar un disc l'any 1982.

Uns anys després, ja integrat a l'equip del Taller de Músics, Xavier Garriga va dirigir el grup de vuit veus soles A Capella, amb qui va protagonitzar recordades actuacions al saló Verdi de Gràcia. També des del Taller, ha anat desenvolupant una faceta pedagògica molt important. Entre els seus alumnes, per posar tres exemples ben diferents, hi ha hagut Nina, Estopa i Rosalia.

En paral·lel, Xavier Garriga va gravar el 2001 el seu disc com a solista, ha format part de grups com Càtars o la big band de Lluís Rovira, comparteix el trio Hat Trick 7/8 amb el violinista Ernesto Briceño i el violoncel·lista Bernat Guàrdia i ha passejat la seva carismàtica bonhomia i el seu sentit del ritme per concursos televisius d'abast estatal, com Lluvia de estrellas i La Voz.

Navega per les etiquetes

Ràdio 4Club TrébolXavier Garriga

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat