Actualitzat el 30/01/2020

Un timple gens simple

Hirahi Afonso, al Tradicionàrius a Ràdio 4

És un dels discos més especials que s'han publicat darrerament en el camp del folk. Estem parlant de Memento (Satélite K, 2020). El protagonitza el timplista canari Hirahi Afonso, envoltat de músics de categoria. Aquest dissabte 1 de febrer en parlarà al programa Tradicionàrius a Ràdio 4. 
Hirahi Afonso. El nom d'Hirahi, provinent de la llengua aborigen canària, significa 'cel i univers'
Foto: Arxiu del músic


Amb MementoHirahi Afonso (Gran Canaria, 1996) mira d'assajar nous camins per al timple, l'instrument emblemàtic de les Canàries, integrant de la família dels guitarrons i descendent de la guitarra barroca. L'acompanyen en aquest projecte dos grans instrumentistes, el guitarrista Pau Figueres i el percussionista Daniel Farran, a més de les col·laboracions de Feliu Gasull, Judit Neddermann i Sílvia Pérez Cruz

El timple és un instrument força especial. Actualment té cinc ordes i una afinació peculiar, ja que s'hi entremesclen cordes més greus amb altres més agudes. Això fa que s'hagi fet servir molt com acompanyament rítmic, i no tant com instrument solista. "Crec que amb el timple es pot tocar qualsevol música, però per això cal estudiar molt", explica el jove intèrpret, que va venir a Barcelona a estudiar a l'Esmuc i, a través de Feliu Gasull, va descobrir la guitarra de Pau Figueres, a qui va acabar convencent que participés en aquest projecte en què el menut instrument de corda brilla com a solista. Posteriorment, les percussions de Farran van acabar d'aportar el caliu orgànic i tradicional que revesteix tot l'àlbum. 

"El treball de buscar-li més i més possibilitats a l'instrument, i d'anar indagant en la seva capacitat polifònica, t'obliga a estudiar i exigeix temps, però finalment dona resultats", comenta al programa aquest músic que ha après d'un dels referents del timple modern, Domingo Rodríguez 'el Colorao', i que ha girat pel món amb un dels grups emblemàtics del folk canari, Mestisay, que ha acompanyat figures com Omara Portuondo i que a Memento fa un passeig per composicions pròpies que reben influències diverses. El resultat és música de sabor canari, però que es va sofisticant amb elements com els ritmes d'amalgama o les harmonies modernes.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat