Actualitzat el 04/02/2020

La música d'arrel, a debat

El Congrés Nacional de Música d'Arrel es farà del 17 al 19 d'abril al CAT de Gràcia

De mica en mica va agafant forma el Congrés Nacional de Música d'Arrel, que es farà del 17 al 19 d'abril al Centre Artesà Tradicionàrius impulsat per joves músics agrupats amb el nom de La Xeixa. Poden proposar-s'hi comunicacions fins al proper 23 de febrer. 
El col·lectiu La Xeixa pren el nom del tipus de blat més tendre i resistent

La crida de comunicacions per al congrés està oberta fins al proper 23 de febrer. Tothom qui vulgui pot enviar un resum de 120 paraules de la comunicació que proposi a l'adreça comunicacions@congresmusicadarrel.cat.

El Congrés s'ha organitzat al voltant de sis nuclis temàtics, que es presenten així:

1. Identitat
"A l'inici de la tercera dècada del segle XXI, i en el marc d'uns models socials, polítics i econòmics d'abast global, ens disposem a reflexionar sobre els límits i les contradiccions dels conceptes 'música d'arrel', 'música folk' o 'música tradicional' i, alhora, a observar quins son els llocs comuns que, com a músics d'aquest àmbit, ens defineixen".

2. Models d'organització professional
"Els models de contractació i de gestió d'espectacles probablement no són els més adients per al desenvolupament d'una xarxa estable de músics d'arrel. És per això que es planteja un debat al voltant d'altres tipologies de contractació i d'organització professional i la proposta d'alternatives per al col·lectiu dins de la legislació vigent".

3. Comunicació i difusió de projectes i esdeveniments
"Els mitjans de comunicació construeixen discursos que modelen les realitats socials i culturals. Plantegem una anàlisi de les fòrmules, els mecanismes i els continguts de la comunicació en l'àmbit de la música d'arrel -des de la premsa fins a les xarxes socials– i, també, el paper actiu i les estratègies que els mateixos músics podrien aportar amb l'objectiu de millorar la difusió de les seves activitats".

4. Creació artística
"La tradició porta implícita la tranformació constant de valors i estètiques. La música d'arrel es nodreix, com la resta d'expressions artístiques, de les sinergies entre totes les disciplines i especialitats artístiques. Proposem l'anàlisi de la creació com a motor per a la vitalitat de la música tradicional i per a l'expansió d'inquietuds, necessitats i funcions de l'actualitat".

5. Models pedagògics
"La transmissió del coneixement en la música d'arrel combina la pràctica de la tradició oral, l'ensenyament no reglat i la formació acadèmica en tots els nivells d'aprenentatge. Plantegem l'estudi d'aquests models pedagògics, el debat sobre la idoneïtat i l'obertura cap a noves propostes".

6. Llegat i relleu generacional
"La convivència de diverses generacions de músics d'arrel fa evident que la transmissió mateixa de coneixements, de valors i d'actituds en el desenvolupament de la pràctica interpretativa conforma un llegat patrimonial de primer ordre. Proposem analitzar les eines i les accions que caldria tenir en compte per gestionar i difondre aquest llegat cultural tan sensible i garantir-ne la continuïtat".
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat