Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 16/03/2020

"Pels qui ho doneu tot pel demà..."

Estrenem "Demà", adaptació al català del grup Tren Seeger d'una de les darreres cançons de Pete Seeger

El proper 25 de març s'havia de presentar al CAT el disc de Tren Seeger, El poder de la cançó (DiscMedi, 2020), però l'emergència sanitària ha obligat a ajornar-lo al 7 de maig. De moment, però, a Sons de la Mediterrània i Enderrock podeu escoltar una de les cançons més especials del treball: "Demà".
Tren Seeger Foto: Juan Miguel Morales

"Demà" és una cançó visionària en molts aspectes i té moltes lectures, de la lluita mediambiental a l'esperança col·lectiva pel futur i la reivindicació que la ciència estigui al servei del benestar social. Segons explica Arturo Gaya, "Demà" és un tema que segurament no estarà entre els emblemàtics de Seeger, però per ell té un significat molt especial: "És una cançó, originalment titulada "How Are We Gonna Save Tomorrow", que va publicar Pete Seeger quan ja tenia 89 anys. Són reflexions sobre la seua immensa i a la vegada humil aventura de descontaminar el riu Hudson a través de tot el que va fer amb el barco Clearwater".

"Potser és la cançó menys coneguda del disc –continua Gaya– i potser l'única que encara no té adaptacions ni versions. Per mi va ser impactant escoltar-la i descobrir com una persona, després de tota una vida viscuda, podia fer reflexions tan poderoses com: "La tecnologia ha avançat per bons motius, podem aprofitar els aspectes positius però no podem viure sense boscos i rius: que són l’estalvi per demà." O més encara: "Com és que alguns experts sabien la veritat? Qui amaga informació en un món de llibertat?".

"Per tot això, hem trobat en aquesta cançó un paral·lelisme entre els fluirs del Hudson i del nostre maltractat Ebre. És per aquest motiu que sigue el tema reservat per ser interpretat amb convidats del territori com Pepet i Marieta i Montse Castellà: lluitadors i amics de sempre", conclou el músic.

El disc El poder de la cançó suposa la culminació de la feina que el grup Tren Seeger va fer al llarg del 2019, commemorant el centenari del neixement de Pete Seeger, i a més de comptar amb la complicitat dels festivals Tradicionàrius i BarnaSants, ha comptat amb la col·laboració de Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, Coses, Joana Gomila... El poder de la cançó s'editarà en CD i també en un doble vinil que inclourà cinc versions originals de Pete Seeger.
 

Navega per les etiquetes

Tren SeegerPete SeegerArturo GayaDemà

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat