Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 19/03/2020

Cançons necessàries

Repassem les cançons de Pete Seeger versionades al disc 'El poder de la cançó'

Pocs com Pete Seeger han sabut construir un repertori amb una combinació tan ferma d'escalf, resistència i compromís. Aquest 20 de març el grup Tren Seeger publica El poder de la cançó (DiscMedi, 2020) i ens preguntem: Per què aquestes catorze peces son tan especials? Aquí van possibles respostes. 
Un banjo i una guitarra llegendaris. Pete Seeger i Woody Guthrie, el juliol de 1950 a Lenox, Massachussets

1. "Baix a la vora del riu". L'antic espiritual negre "Down by the Riverside" és un cant col·lectiu i utòpic, ple de bons desitjos (vida en pau i que es perdin la pressa i les envejes a la vora del riu, sigui el Jordà, sigui el Hudson o sigui l'Ebre). La versió del Tren Seeger -que formen Arturo Gaya, Sergi Trenzano, Cati Plana i Kike Pellicer- inclou la participació del grup Coses i el Cor Flumine de Tortosa.

2. "Tot gira". "Cada cosa té el seu temps", diu l'Eclesiastés. En aquesta sagrada escriptura va inspirar-se Seeger per escriure "Turn turn turn". Els Byrds en van fer una cèlebre versió en clau de folk-rock, Albert Batiste la va cantar amb el Grup de Folk i el Tren Seeger la fa acompanyat de la inconfusible veu de la terrassenca Gemma Humet.

3. "¡Oh mare, no ploris més!". La cançó popular "O Mary Don't You Weep" és un altre dels espirituals negres amb arrels bíbliques que Seeger va contribuir decisivament a difondre. La cantant manacorina Joana Gomila acompanya el Tren Seeger, a més d'Els pirates de la sal als cors i el Cor Flumine a les palmes. 

4. "Petites capses". La cantant Malvina Reynolds va escriure aquesta crítica de la burgesia puritana que va versionar, entre altres, Víctor Jara. En català l'havia adaptat Joan Boix, i aquí la canta l'inconfusible Quico Pi de la Serra .

5. "L'Exprés de mitjanit".  El llegendari bluesman ambulant Leadbelly va popularitzar aquest cant de llibertat vinculat als esclaus negres del sud dels Estats Units i a un llegendari tren nocturn que els conduïa cap a la llibertat, nord enllà. A la versió del Tren Seeger hi participen Els Seegers, Noè Rivas i Rah-mon Roma.

6. "Què s'ha fet d'aquelles flors?". La cantant Gemma Humet  i el Cor Flumine tornen a aparèixer en aquesta peça, compartint protagonisme amb l'acordió diatònic de Cati Plana. "Where Have All the Flowers Gone?" és una de les composicions més cèlebres de Seeger, un elegia pel pas del temps i també un clam antimilitarista. Al Grup de Folk, ja l'havia adaptat Ramon Casajoana.

7. "Si algun dia em vols escriure". L'incombustible Jaume Arnella ha cantat moltes cançons vinculades al repertori de la Guera Civil, i aquí va costat al Tren Seeger amb aquest himne de les Brigades Internacionals que van venir a lluitar contra el feixisme.

8. "TB Blues". Jimmy Rodgers va escriure "TB Blues" pensant en la tuberculosi. Però Pete Seeger, i ara el Tren Seeger, amplien el focus i converteixen la cançó en una crítica a tota mena de virus i bacteris, inclosos els mediàtics. Amb la veu corrossiva, un cop més, de Quico Pi de la Serra.


Pete Seeger

9. "Amor abandonat". Joana Gomila torna per cantar amb Arturo Gaya aquesta preciosa i desconsolada cançó d'amor popular, titulada originalment "Careless Love", que a més de Seeger van brodar les grans dives del blues com ara Bessie Smith.

10. "Paga'm los meus diners". Un altre tema popular popularitzat per Seeger, en aquest cas sobre els maldecaps del poble ras per sobreviure mentre uns pocs van acumulant riqueses. Bruce Springsteen en va fer una versió incendiària en el seu disc d'homenatge i celebració We Shall Overcome: The Seeger Sessions (Columbia, 2006). La del Tren Seeger torna a convocar Noè Rivas i Rah-mon Roma. Màxima actualitat!

11. "Demà". Explica Arturo Gaya que aquesta cançó és la menys coneguda però la més especial del disc. Seeger la va escriure amb 89 anys i és tota una reflexió sobre els abusos i els perills del progrés mal entès i la necessitat de protegir el medi ambient de cara a les generacions futures. Els ebrencs Montse Castellà i Pepet i Marieta aporten el seu granet de sorra a la versió del Tren Seeger, segurament la primera que s'ha fet d'aquesta peça a tot el món.  

12. "Aquesta terra és la teua terra".
Les versions d'aquesta cançó llibertària lligada a l'indomable Woody Guthrie, en canvi, son incomptables. L'himne oficiós dels Estats Units i progressistes. En català va córrer molt una versió de La Trinca, però Arturo Gaya ha partit en la seva versió de la que van fer Joan Soler Amigó i Jordi Roura. Aquí, el Tren Seeger l'interpreta en companyia del grup Coses.  

13. "Guantanamera". Una de les cançons cubanes més populars de tots els temps, amb una música de substrat tradicional fixada per Joseíto i una lletra variable, i sovint improvisada, que parteix dels Versos sencillos de l'escritptor José Martí: "Con los pobres de la tierra quiero yo mi suerte echar. El arroyo de la sierra me complace más que el mar...". Seeger, de fet, va ser decisiu en la difusió d'aquesta tonada a tot el món. La versió de Tren Seeger compta amb les veus de Gemma Humet, Quico Pi de la Serra -que hi afegeix uns versos de collita pròpia-, Òscar Patón i el Cor Flumine.

14. "Down by the Riverside". El disc es tanca tal com s'obria, amb aquest conegut espiritual, però aquest cop cantada a cappella i en anglès.  

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat