Actualitzat el 09/05/2020

La volta al món en mandolina

El petit instrument i els seus intèrprets, aquest dissabte al Tradicionàrius a Ràdio 4

És un instrument d'origen italià que s'ha estès arrel del món i ha pres multitud de variants. Aquest dissabte 9 de maig, el programa Tradicionàrius a Ràdio 4 proposa un viatge arreu del món pels sons de la mandolina, amb una atenció especial als músics que l'han tocat als Països Catalans.  
Mandolina napolitana

Amb les seves dobles cordes, el seu so vitriòlic i tremolós i les seves petites dimensions, la mandolina és un instrument ben funcional, que s'ha tocat i es toca en diverses tradicions de música popular arreu del planeta. També està present en l'anomenada música culta, perquè de Vivaldi a Beethoven, passant per Mozart, l'han tingut en compte a l'hora d'escriure.

La mandolina serà la protagonista del programa Tradicionàrius a Ràdio 4, aquest dissabte 9 de maig. Hi haurà mandoles veneçolanes interpretades per Cristóbal Soto i Jorge Torres; el cèlebre "Vals de les flors" de Txaikovski interpretat pels Mandolin Quartet; Mike Marshall acompanyant-se de violoncel, piano i baix per fer volar l'instrument amb virtuosisme i aires entre el bluegrass i el jazz; l'Orquestra de Cordes de Pernambuco amb els seus animats choros; el mandolinista francès Patrick Vaillant fent una animada polca al costat de l'acordionista italià Riccardo Tesi; l'indi U Srinivas fent ragas, i una exhibició de velocitat i gràcia amb el nordamericà David Grisman... 

Però també, en l'àmbit de la música catalana, sonaran els llegendaris Primera Nota (on van tocar la mandolina Sedo Garcia, Simone Lambregts i Jordi Tarrida); Joan Figueres amb el grup Psàlite interpretant antics romanços; Roberto Cubero fent equip amb el seu germà Enrique (mandolina i guitarra) i pintant de colors americans els patrons de la música tradicional castellana; Santi Burgos tocant el cavaquinho i la mandolina recreant els sons brasilers des de Barcelona amb el quartet Barnabé; el gran baixista Carles Benavent, que sempre deixa un raconet per al seu segon instrument, la mandolina, i el guitarrista Toni Xuclà amb una mostra del seu pop-folk preciosista amb la col·laboració de Lluís Gómez i Xavi Castanys.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.Navega per les etiquetes

Ràdio 4MandolinaTradicionàriusfolk

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat