Actualitzat el 23/05/2020

Bestioles i bestiasses

Cançons d'animals, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Aquest dissabte 23 de maig -si l'actualitat informativa ho permet-, besties, bestioles i bestiasses passaran pel programa Tradicionàrius a Ràdio 4. Un particular bestiari folk amb tota mena de versions de cançons populars que tenen els animals i les seves peripècies com a protagonistes. 
Detall d'un mural romànic al MNAC

Des de ben antic, els animals han estat presents en faules, danses i cançons, sovint simbolitzant els vicis i les virtuts humanes i permetent múltiples lectures.. Al Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte es pararà atenció a unes quantes mostres de cançons populars que segueixen aquest fil: el pasdoble "El gallet", amb el grup Primera Nota; una solemne versió bandística del "Ball de l'Àliga de La Patum"; "La gata i el belitre", amb la veu de Joana Gomila al capdavant de l'explosiva Rufaca Folk Jazz Orquestra; l'antiga cançó tradicional "Lo pardal", molt estesa al Pirineu, en versions de Teresa Rebull, Jaume Arnella, Anna Roig i Artur Blasco amb El Pont d'Arcalís; la memòria d'una antiga plaga de llagostes que va assolar Menorca al segle XIX amb Traginada i "Es llagosts de Ciutadella"; la també menorquina "Es llangardaix d'Alahor", al primer disc d'una joveníssima Maria del Mar Bonet; "El peix enamorat", amb la Rondalla Puiggraciós i la veu de l'autor d'aquesta gran havanera, Eliseo Parra; "La polleta d'aigua" amb la pirinenca Orquestrina Trama; i "Somni d'un francolí al niu", amb l'orquestra de flabiols Els Francolins i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona; un arrogant rector retratat com "El gall negre", interpretada per Primera Nota; "Rossinyol, que vas a França", en la gran versió de la folksinger Joan Baez, i la revisió titulada com a "Nou Rossinyol" per Maria Laffitte. I per acabar, "El cant dels ocells" sonant en el trombó de pistons d'Esteve Molero.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.Navega per les etiquetes

folkBestiariRàdio 4Tradicionàrius

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat