Actualitzat el 29/05/2020

Tres penínsules i una mar

Òscar Antolí Quartet presenta el primer disc al Tradicionàrius a Ràdio 4

A Viena hi resideix el clarinetista tortosí Òscar Antolí. Va formar part del grup Tazzuff, guanyador del Concurs Sons l'any 2010, i actualment lidera un quartet amb què ha publicat el disc Penínsulas (redpmusic, 2019). El presentarà aquest dissabte 30 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Òscar Antolí Quartet

Les músiques del món balcànic i del jazz, entre altres, impregnen les creacions d'Antolí, que a la multicultural ciutat austríaca ha freqüentat la comunitat de músics originaris dels pobles de l'antiga Iugoslàvia i de l'Orient Mitjà. Tot aquest pòsit ha anat coent un projecte, iniciat anys enrere a Rotterdam, d'aparent senzillesa melòdica i rítmica, però de fons molt complex. Òscar Antolí, i també el percussionista valencià Carlos Ronda –que completa el quartet al costat de l'eslovè Marko Ferlan (baix elèctric) i el vienès Rainer Maria Nero (guitarra clàssica i flamenca)– comentarà les peces que conformen el seu primer àlbum, on toca el clarinet baix, a més del kaval i el nei. Sonaran peces com "Kopanitza", "De camí", "Kavalejant" i "Tortussak". Aquesta darrera la va escriure estudiant un màster de música turca a Rotterdam i la va titular combinant el nom de la seva ciutat, Tortosa, amb el popular maqam ussak i imaginant com podria haver estat la música de Tortosa avui dia si no s'hagués malmès la convivència de les tres cultures que segles enrere la van marcar.

El fil conductor del treball son les penínsules. "No com les illes –explica Antolí–,  però sí que en estar banyades per mar i ser cruïlles històriques, han estat condicionades històricament per influències diverses. Nosaltres hem mirat d'agafar recursos de tres penínsules mediterrànies: de la Ibèrica, els aires aflamencats del caixó i la guitarra; dels Balcans, els ornaments i els ritmes trencats (a cinc polsacions, a set, a onze...), i de l'Anatòlia, les melodies, els modes, les microtonalitats...

La veu de la cantant Sakina Teyna, que apareix al tema que han recollit en un videoclip, és una de les convidades del treball. A Viena, Antolí forma part també del grup de Teyna, que canta temes tradicionals i propis, kurd, turc, armeni i farsi. També toca amb el quartet de clarinets baixos Woody Black 4, el grup de flamenc i fusió Flamensky, el Mian Trio, el Roman Britschgi Quartett i el quartet del sirià Salah Ammo, entre d'altres.

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.
Navega per les etiquetes

PenínsulesÒscar AntolíFolk

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat