Actualitzat el 20/06/2020

Licors i murgues, llaüts i percussions...

L'antiespecialista Saki Guillem, al Tradicionàrius a Ràdio 4

El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 d'aquest dissabte 20 de juny conversarà amb un músic d'interessantíssima trajectòria: Saki Guillem. A més de presentar el seu nou disc, Pròximament (DiscMedi, 2020), comentarà una carrera que arrenca a la Barcelona Laietana i arriba fins avui. 
La segona formació de La Murga, a la plaça Catalunya de Barcelona: Saki Guillem (llaüt i bateria), Eliseo Parra (llaüt), Jordi Fàbregas (busuqui), Pep Cabré (flauta) i Josep Pons (teclats) Foto: Arxiu Jordi Fàbregas

"Vaig aterrar al món musical de Barcelona el 1976", recorda Saki Guillem. Amb 13 anys havia començat a tocar la bateria de manera més o menys professional, però a la capital catalana, veient projectes d'envergadura com ara el grup Música Urbana, va prendre consciència "del poc que sabia i del molt que calia treballar per ser músic". I així ha anat fent una carrera com a multinstrumentista absolutament transversal, amb participacions destacades en tota mena de grups i discos com arranjador i com intèrpret de llaüt, de guitarra, de bateria... "L'especialització no la porto bé", confessa aquest músic que no es cansa de reivindicar la formació continua, mantenir l'agilitat i el procés d'aprenentatge constant.

L'ambient on va anar a parar el jove Saki era la Barcelona de l'Ona Laietana, amb projectes de folk-rock capitanejats per artistes com Pau Riba i el galàctic Sisa. I va ser amb Pau Riba amb qui Saki Guillem va començar a fer de guitarrista en aquells temps, en una època en què era molt habitual que els nombrosos cantautors consagrats reclutéssin joves talents com acompanyants. Poc després va anar a Madrid per participar en la seva primera experiència a l'estudi, gravant i aportant idees al disc de Pau Riba Licors (Movieplay, 1977), en una aventura que continuaria la primavera de 1977 a Deià, a la casa de David Aellen, rematant els Licors i participant, de passada, en el clàssic Brossa d'ahir (Ocre, 1977) de Pep Laguarda.    

Amb aquests projectes ("una època de rock fresc i divertit, hippie, sense més pretensions") va arrencar una carrera que ha deixat petjada també, entre molts altres, en els ballables de l' Orquestra Plateria i el folklore renovat i antipurista de La Murga, el cantautor Raimon, l'OBC (on Saki Guillem ha treballat com a percussionista i com arranjador), els musicals, etc.

Al programa sonaran també una pila de cançons en què Saki Guillem ha participat al llarg del temps, com el "Contrapàs de Sant Genís de Palafolls", inclosa l'any 1983 al segon disc de La Murga, Carnaval, amb arranjaments del mateix Saki Guillem i la participació de Jordi Fabregas, Joan Albert Amargós i Josep Pons; "Pavana" i "Orenella i gladiol", del disc de Pau Riba Licors ; "Milanta anys-lum blues", de Pep Laguarda; "Voldria", de Marina Rossell; "Garrotín del tránsito", de Gato Pérez, "Lo Poder del Cant", del supergrup L'Harmònica Brava; "Octubre dolç", de Raimon; la música oriental del muntatge teatral Vi, del grup Comediants; una revisió del clàssic del Grup de Folk "Kumbaià" i "El noi dels cabells llargs", el clàssic d' Els tres tambors, versionat pel seu autor, Jordi Batiste, al costat de Lluís Gavaldà.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat