Actualitzat el 03/07/2020

Theodorakis arreu del Mediterrani

Versions diverses del llegendari compositor grec, aquest dissabte al Tradicionàrius a Ràdio 4

Enmig de la seva dilatadíssima trajectòria, Mikis Theodorakis ha destacat per ser un compositor de cançons i melodies delicioses, moltes de les quals s'han versionat en tota mena de llengües. També en català. Aquest dissabte 4 de juliol, unes quantes sonaran al Tradicionàrius de Ràdio 4. 
Caset conjunt del tur Zulfu Livaneli i el grec Mikis Theodorakis

Nascut el 29 juliol 1925 a l'illa de Kíos, Mikis Theodorakis és un compositor cèlebre i popular arreu del món. L'hora folk de Ràdio 4 farà sonar aquest dissabte unes quantes versions de les seves cançons en francès, turc, italià, català, amazic, castellà... Començant pel seu amic Georges Moustaki, amb qui el 1970 Theodorakis va trobar-se a París, després d'estar empresonat a Grècia, per gavar "Nous sommes deux / Imaste Dio", i continuant pel cantautor turc Omar Zulfu Livaneli, amb qui ha col·laborat en repetides ocasions; les cantants italianes Iva Zanicchi i Milva, que li han dedicat àlbums monogràfics; la jovial "Abril", en la versió amaziga de l'algerià Aït Menguellet i en la catalana adaptada per Albert Garcia i cantada per Maria del Mar Bonet; la mateixa Bonet col·laborant dins del mateix disc de la cançó anterior –El·las (Picap, 1993)– amb Manolo García a "Noies voramar", i la mateixa cançó versionada pel grup Altaveu i pel mateix Manolo Garcia, tot sol, per a La Marató de l'any 2005; el conjunt gallec Los Tamara, que van enregistrar pel segell Zafiro la conegudíssima dansa del busuqui del film Zorba el Grec (amb Ferran Orteu imitant el busuqui com podia amb la seva guitarra elèctrica); el cantautor de l'Escala i bon coneixedor de la cultura grega, Josep Tero, amb "L'aigua", inclòs al seu disc Fronteres (Stres Music, 2009)... I per descomptat, no hi podia faltar l'estrella de Vilafranca del Penedès, Gloria Laso, que des de París va popularitzar arreu del món la preciosa cançó de Theodorakis "La luna de miel".


Theodorakis dirigint una orquestra de busuquis a Israel, a principis dels setanta, amb Maria Farantouri

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat