Actualitzat el 09/07/2020

Apareix la primera gravació del 'jaleo' menorquí

Es tracta d'un disc perforat de cartró, del 1900, i és al Museu de la Música de Barcelona

Vet aquí un descobriment d'aquells que faran dentetes llargues als musicòlegs i els amants de la música popular. El Museu de la Música de Barcelona ha localitzat en el fons de la seva biblioteca el primer enregistrament del jaleo, música insígnia de les festes majors de Menorca. 
Disc perforat amb la jota del Jaleo Foto: Arxiu Museu de la Música de Barcelona

La gravació es troba en un disc perforat de cartró que data del voltant de l'any 1900 i ha estat documentat durant la digitalització del fons de discos perforats de cartró que el Museu de la Música ha dut a terme recentment. La recerca i estudi els ha realitzats  Sara Guasteví, documentalista del Museu de la Música de Barcelona, que ha plasmat les seves impressions al blog de la institució. Entre altres coses, hi comenta: "Aquests discos, els de cartró, es van produir entre els anys 1880 i 1910, aproximadament i, tenint en compte el funcionament i la capacitat tècnica, la majoria de peces són simplificacions. Però malgrat tot, no deixa de ser l’enregistrament més antic del conegut Jaleo. L’arranjament i el gust especial d’època creiem que li donen un encant molt superior a les limitacions que tenia aquesta tècnica de reproducció sonora".

El conegut com a "jaleo" és el moment en el qual els cavalls creuen les places i boten a les festes majors de Menorca a ritme d'aquesta música. Concretament, la peça enregistrada és la "Jota estudiantina" de la sarsuela El Postillón de La Rioja , amb lletra de Luis de Olona i música de Cristóbal Oudrid, que va ser composta i estrenada a Madrid l’any 1856. Podeu escoltar com sona el disc perforat en aquest enllaç.

Navega per les etiquetes

Jaleo menorquíMuseu de la Música

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat