Actualitzat el 02/10/2020

Del Bàltic a l'Àfrica, passant pel Carib

El so de la nickelharpa i les visions africanes de la música caribenya, al Tradicionàrius a Ràdio 4

Viatge musical del nord cap al sud aquest dissabte 3 d'octubre al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, que començarà explorant els sons de la nickelharpa i, ja en la segona part, comentarà algunes músiques d'arrel afrocaribenya que han estat assumides i reciclades, en un viatge de tornada, a l'Àfrica actual. 


Instrument de corda i teclat, antic i complex, la nickelharpa és un instrument de sonoritat molt àmplia i molt present a la música tradicional sueca, que va ocupant també un paper important en gèneres com la cançó d'autor o el jazz. En la primera part del Tradicionàrius d'aquest dissabte 3 d'octubre sonaran diferents maneres de combinar aquest instrument amb tota mena de sonoritats.

I a la segona part d'aquesta hora de ràdio repertida entre tres continents, un viatge d'anada i tornada entre els sons que van arribar a terres caribenyes amb els esclaus i que van tornar, molts anys després i transformats, com una música de moda entre la joventut en països com el Congo, el Malí, Guinea o el Senegal. És així com, per exemple, les guajires del camp de Cuba son adoptades i adaptades en terres africanes, prenent noves formes amb el so de la kora o de la guitarra elèctrica. 

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat