Actualitzat el 12/11/2015

Bikimel: "La meva musicació respecta literalment el text de Vinyoli"

La cantant vallesana, finalista del Premi Miquel Martí i Pol per la musicació d'"El borni"

Bikimel ha musicat "El borni", del poeta Joan Vinyoli, que precisament conté el vers que dóna títol al seu tercer disc, Morir d'un llamp (Satélite K, 2015). I aquest és també el tercer poema de Vinyoli enregistrat per la cantautora vallesana que ha estat elegit finalista pel jurat del Premi Miquel Martí i Pol, després que igualment van ser triats "Llaurant la llera del riu vermell" (2007) i "Jonàs" (2010). Els altres quatre finalistes del Certamen Terra i Cultura 2015 han estat BertomeuBorja PenalbaIsmael Clark i Xavi Múrcia
Bikimel. Foto: David Ruano

La cantant sabadellenca Vicky de Clascà Bikimel relata la gènesi del procés creatiu per a la musicació del poema "El borni": "La poesia és una cosa intrínseca en la cançó, i no li havia donat l'atenció necessària fins que vaig llogar una habitació al pis dels poetes Esther Xargay i Carles Hac Mor a Barcelona. Era a prop del bar Horiginal, on els dimecres fan recitals de poesia, i m'hi vaig introduir d'una manera intencionada perquè sempre m'havia costat molt la lectura i la comprensió lectora".

No va ser el primer text de Joan Vinyoli que va llegir aquells dies: "Tenia entre mans el tercer poemari de Vinyoli, i va coincidir quan em van demanar una musicació per a un homenatge que se li va fer l'any passat a l'Escola Industrial de Barcelona. Mentre el fullejava, anava adaptant cada poema un per un. Al final 'El borni' va guanyar la partida musical".

Bikimel sent respecte pel Premi Miquel Martí i Pol: "Valoro que es premiï exclusivament una música a partir del criteri d'un jurat que veu la poesia més enllà de com jo la podria assimilar. Tot i que la meva metodologia per musicar cada poema és la mateixa, a diferència de quan vaig adaptar Joan Brossa ("Sonet mig tapat amb un llençol"), Josefa Contijoch ("Llaurant la llera del riu vermell") o Maria Cabrera ("Jonàs"), aquesta vegada he respectat literalment el text de Joan Vinyoli".FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: