Actualitzat el 09/11/2016

Marta Elka: "Cada vegada més poemes formen part del meu repertori"

"Ales útils", de Miquel Àngel Lladó Ribas, és un dels cinc finalistes al IX Certamen Terra i Cultura

"Ales útils" és un dels tres poemes musicats i cantats per la mallorquina Marta Elka al disc col·lectiu L'inquilí de gel (Blau, 2016), sobre el poemari homònim de Miquel Àngel Lladó Ribas. El llibre ja va guanyar el XV Premi de Poesia Guillem Colom i Ferrà (2002), i el treball versa sobre la relació d'un pare amb el seu fill autista.
Marta Elka Foto: Arxiu

Què vas veure en els poemes de Miquel Àngel Lladó Ribas per voler-ne cantar la cançó que ara és finalista, "Ales útils"?
Quan vaig llegir aquest poema vaig sentir primer de tot la necessitat de Miquel Àngel Lladó de donar visibilitat a la seva vivència a través de la bellesa i la paraula, la necessitat de compartir el seu dia a dia al costat del seu infant. Concretament el poema em va fer pensar que tothom és únic al món, tothom mereix una oportunitat sigui quina sigui la seva condició, tothom mereix ser escoltat, estimat, inclòs..., més enllà de les etiquetes que ens imposa la societat.

Com et va arribar el poemari?
No coneixia personalment al poeta. Ens van proposar fer un projecte solidari per a Gaspar Hauser, l’Associació de Pares de Nins Autistes de Balears, a través de l’obra de M.A. Lladó i vaig acceptar perquè la causa ho mereixia. Quan vaig llegir els poemes que havia de musicar vaig connectar aviat amb l’autor, me varen agradar molt. Personalment el fet de fer poesia per contar la seva història, desconeguda per a molts, i amb un llenguatge tan ric, entenedor i bell em va corprendre tot d’una.

 

Quin és el lloc de la poesia en el teu art?
He de reconèixer que sempre m’he envoltat de poesia, però no ha estat fins fa poc que ha anat guanyant espai i m’he atrevit a musicar poemes amb molt de respecte. L’inici va ser el 2010 amb la meva col·laboració com a cantant a Manual inacabat amb poemes de Guillem d’Efak; el 2014 amb "Argelers" a Canten Giné; també el 2014 amb "He pujat sense tu al pis de la badia" de Miquel Àngel Riera a Quartet de Coses . El 2015 "Frisances", "Quadern de bitàcola" i "Ales Útils" a L’inquilí del gel, i cada vegada són més els poemes que van formant part del meu repertori. Actualment puc dir que ocupa un lloc important i s’ha convertit en una necessitat personal i una manera de difondre la poesia catalana.

Què té la cançó finalista "Ales útils" que creus que no tenen les altres del disc L'inquilí de gel?
Aquesta cançó per a mi té un punt reivindicatiu. Les persones que neixen diferents ho tenen difícil en aquest món, i les famílies que els han d’acompanyar també. I dono gràcies a Miquel Àngel Lladó per la seva poesia, a Gaspar Haurser i Jaume Anglada per convidar-me a formar part de L’inquilí de gel, a Miquel Àngel Sancho de la discogràfica Blau i, especialment, a Toni Pastor per la producció musical d’aquest projecte i per acompanyar-me tots aquests anys.

Què et fa il·lusió de quedar finalista del Premi Miquel Martí i Pol?
Crec que a tothom li agrada quedar finalista i ser seleccionat entre els 20 i els 5 millors poemes musicats de l’any, i encara més si qui fa la tria és Lluís Llach . Només haver arribat aquí ja és un premi per a mi, i potser m’ajudarà a donar una mica més de visibilitat a la feina que faig.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: