Actualitzat el 12/11/2016

Guiem Soldevila: "Em va seduir la mateixa musicalitat del poema"

"Dóna'm la mà" és un dels cinc poemes musicats finalistes al IX Certamen Terra i Cultura

Guiem Soldevila és finalista musicant el famós poema de Joan Salvat-Papasseit amb l'aire introspectiu del seu primer disc, Nura (Blau, 2011). Amb aquest nou poema musicat és el tercer cop que queda finalista al Premi Miquel Martí i Pol. Tanmateix ho fa en un moment en què prepara un disc amb més lletres pròpies que d'altres, i que apareixerà la tardor del 2017.
Guiem Soldevila Foto: Xavier Mercadé

Què vas veure en el poema de Joan Salvat-Papasseit per voler-ne fer una cançó?

En primer lloc, em va seduir la mateixa musicalitat del poema. És un poema grandiós, no només per la temàtica sinó també per la manera com està escrit. El fet curiós és que no el vaig localitzar en un poemari sinó que el vaig descobrir per Ovidi Montllor , que el recitava d’una manera única, acompanyat de Toti Soler . En posar-m’hi al piano, la cançó va sorgir ràpidament, i si això passa és millor no deixar-la escapar!

Què té aquesta cançó/poema que creus que no tenen les altres del teu proper disc?
En realitat les cançons que formaran part del meu proper disc seran pràcticament tot lletres pròpies. És una novetat que ja avanço. Però no deixo de sentir-me lligat al món dels poetes i sé que una part del meu treball sempre està vinculat a la poesia. A diferència d’altres cançons meves, “Dóna’m la mà” té un caràcter més introspectiu, com podria ser “Godotus”, per exemple, del disc Nura . A més, m'ha agradat molt produir-la i fer-ne els arranjaments de corda, que han interpretat Violant Menorca al violí i Pau Cardona al violoncel.

   

Quin lloc ocupa la poesia en el teu art de cantautor i compositor?
En l'àmbit creatiu, ocupa un lloc molt important. És una part essencial de tot el que he fet fins ara.
Al disc Nura vaig musicar tot un poemari de Ponç Pons. És una de les experiències més enriquidores que he viscut com a músic. Al darrer disc,  Amoramort (Blau, 2014), vaig musicar a Salvador Espriu, Sònia Moll, Màrius Torres, Pere Gomila, Miquel Martí i Pol, etc. i també el poema anònim africà “La lluna sortirà després del sol”... Durant deu anys vaig ser el músic d'Illanvers (Mostra de Poesia, Música i Pintura de Menorca). I moltes coses més...

Què et continua fent il·lusió de quedar finalista del Premi Miquel Martí i Pol?
Sempre fa il·lusió quan et valoren el que fas, i més si et truca en Lluís Llach, a qui admiro moltíssim, per dir-t’ho. És un certamen on es valora la musicació d’un poema, i en proporció és el que més he fet fins ara, així que estic encantat i molt agraït de ser-ne finalista. Si guanyés diria allò de "a la tercera va la vençuda!".

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: