Actualitzat el 13/11/2016

Max Villavecchia: "És una alegria que algú reconegui la meva primera musicació de poema"

"Vindrà la mort" és un dels cinc poemes musicats finalistes al IX Certamen Terra i Cultura

Magnus Luna és un trio format per Anna Ferrer (veu), Max Villavecchia (piano i teclat) i Javi Garrabella (baix i electrònica). A "Vindrà la mort", però, intervenen com a intèrprets Ferrer i Villavecchia, també a la composició que ha estat escollida finalista al Premi Miquel Martí i Pol a millor musicació d'aquest poema de Joan Vinyoli.
Max Villavecchia Foto: Arxiu

És un poema curt per a una musicació llarga (8'20"). Què vas veure en el poema de Joan Vinyoli per voler-ne fer una cançó?
Em va semblar un poema molt esperançador, profund, i fins i tot amb algun detall humorístic. El vaig compondre en un moment en què el meu avi es trobava molt malament a l'hospital, i suposo que va ser una manera de canalitzar les sensacions que estava vivint. Unes setmanes després ens va deixar.

Per què vas pensar en la veu d'Anna Ferrer per a aquest poema?
El projecte va començar per un encàrrec de la Plataforma per la Llengua, a través del Taller de Músics i d'Enric Palomar, per presentar un repertori de composicions pròpies entre el Javier Garrabella i jo mateix amb poesia de Joan Vinyoli. De seguida vam pensar en Anna Ferrer perquè hi posés la veu. Empatitzo molt amb la seva manera de cantar, és molt versàtil i la seva veu respira profunditat i alhora lleugeresa, cosa que va molt bé amb la lletra del poema. El Javi i l'Anna són l'ànima de Magnus Luna.

  

Què té aquesta cançó/poema que no tenen les altres del disc Clarobscur d’atzur?
Crec que és un bon balanç entre misteri, repòs, aire i tensió. Té un caràcter litúrgic i se centra en la mort des de diferents mirades. També respira un aire mediterran; el meu pare la toca amb l'acordió i diu que sembla una melodia grega.

Quin lloc ocupa la poesia en el teu art de cantautor i compositor?
La veritat és que encara no ho sé, de moment aquesta ha estat la primera oportunitat que he tingut de treballar musicant poemes i m'ha encantat. Trobo dificilíssim escriure una lletra per a una cançó, i la poesia n'és, sens dubte, l'excusa perfecta. En el cas del poemari de Vinyoli, no només m'ha servit d'excusa sinó també d'inspiració, alhora que m'ha ajudat a interessar-me una mica més per la poesia i a comprendre el potencial que pot arribar a tenir.

Què et fa il·lusió de quedar finalista del Premi Miquel Martí i Pol?

Hem posat moltes ganes i energia en aquest projecte i és una alegria que algú ho reconegui. A més, la sorpresa de rebre una trucada de Lluís Llach i que t'anunciï que has quedat finalista fa especial il·lusió.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: