Avui surt el segon disc del col·lectiu musical de Gandia, 'Raval'

Zoo canta a la perifèria de la història

Les tempestes del sud estan de tornada. Zoo va posar de cap per avall el panorama musical valencià amb el seu debut el 2014, i enguany la banda, que es definia a l'inici com un col·lectiu musical obert, format per membres de La RaízLa Gossa SordaAspencat, es consolida amb un so de grup en el sentit més clàssic de la paraula. Si al primer disc el pes del procés creatiu va recaure quasi tot sobre el cantant Toni Sánchez 'Panxo', a la nova entrega guanya protagonisme el guitarrista Arnau Jiménez com 'altra meitat creadora dels nous 11 temes que avui surten a la llum.
Text: Andrea Romanos. Fotos: Xepo W.S.

La banda estrena avui el nou disc, Raval (Propaganda pel Fet!, 2017), una paraula suggerent que es refereix al raval de la història, la perifèria que acull "la gent desfavorida, els marginats, els leprosos i les prostitutes, però que alhora és un lloc on s'han desenvolupat expressions artístiques molt interessants", explica Panxo.

En concret, el barri del Raval de Gandia, ara convertit en el barri de moda de la ciutat, suposa un contrast entre la tradició i el més modern. I la paraula també amaga un sentit autobiogràfic per a Zoo: "L'Arnau té un vincle personal amb el Raval, ja que de xicotet es va criar en una casa comunal entre molts amics que es deia així", diu el músic.

Després dels avançaments de "Raval", "La mestra" i "Ventiladors", el grup destapa totes les noves cançons de l'àlbum. En aquest disc s'atreveixen per primer cop amb el castellà, "la meva llengua materna", diu 'Panxo', en concret a "Dilo en castellano" –on hi canta César Strawberry de Def Con Dos– i a "Rituales de Santería", cançó treballada poc després de la mort de Fidel Castro i on col·laboren la cantant cubana Annie Garcés i l'omnipresent Jany Quiñones. També canten a la resistència del poble valencià a "Cap per avall", i a la força del foc que és intrínseca a la cultura valenciana a "Presoners" i "Correfocs", i s'atreveixen amb la peça instrumental "Xafant fang".

El segon capítol discogràfic els portarà a les presentacions oficials a la sala Apolo de Barcelona el 26 d'abril, el 28 d'abril a la sala Stroika de Manresa i el 29 d'abril a La Mirona de Salt en el marc del Festival Strenes, a més d'un maig ple de concerts.