Zoo reivindica la perifèria de la història al seu segon treball, 'Raval'

Volien merda i tenen Raval!

Zoo estan de tornada i ja se senten les tempestes del sud. El col·lectiu musical de Gandia es consolida amb un so de grup en el sentit més clàssic de la paraula. Si al primer disc el pes del procés creatiu va recaure quasi tot sobre el cantant Toni Sánchez 'Panxo', a la nova entrega guanya protagonisme el guitarrista Arnau Jiménez com l'altra meitat creadora dels nous 11 temes que han sortit a la llum sota la capçalera de 'Raval' (Propaganda pel Fet!, 2017).
Text: Andrea Romanos. Fotos: Xepo W.S.
La banda tot just acaba de presentar el nou disc, Raval (Propaganda pel Fet!, 2017), una paraula suggerent que es refereix al raval de la història, la perifèria que funciona com a metàfora i acull "la gent desfavorida, els marginats, els leprosos i les prostitutes, però que alhora és un lloc on s'han desenvolupat expressions artístiques molt interessants", explica Panxo. A més, Arnau Jiménez hi té un vincle personal, "ja que de xicotet es va criar en una casa comunal entre molts amics que es deia així", diu el músic.

"Volien merda i tenen Raval!", clamen a la cançó "Ventiladors". I és que el nou disc suposa tota una reivindicació de compromís amb la creació per respondre a aquells que, "fins i tot des de la mateixa trinxera que nosaltres", diu Panxo, fan de guardians de les essències i els reclamen una autenticitat constant. "Com si els músics fóssim grans revolucionaris."En aquest disc s'atreveixen per primer cop amb el castellà, "la meva llengua materna", diu Panxo, en concret a "Dilo en castellano" –on canta César Strawberry de Def Con Dos– i a "Rituales de santería", cançó treballada poc després de la mort de Fidel Castro i on col·laboren la cantant cubana Annie Garcés i l'omnipresent Jany Quiñones. També canten a la resistència del poble valencià a "Cap per avall", i a la força del foc que és intrínseca a la cultura valenciana a "Presoners" i "Correfocs", i s'atreveixen amb la peça instrumental "Xafant fang".

El segon capítol discogràfic els portarà a les presentacions oficials a la sala Apolo de Barcelona el 26 d'abril, el 28 d'abril a la sala Stroika de Manresa i el 29 d'abril a La Mirona de Salt en el marc del Festival Strenes, a més d'un maig ple de concerts.