Ahir va fer 50 anys de la publicació del disc dels Beatles

Sgt. Pepper's, punt i a part en la història del rock

El 1967 va ser un any decisiu per a la música rock: San Francisco es va convertir en la capital del món i Pink FloydVelvet UndergroundCreamJimi HendrixRolling Stones i, esclar, els Beatles van posar la banda sonora a aquella època de revoltes, lluita, fraternitat i psicodèlia. Va néixer la revista 'Rolling Stone' i va morir Che Guevara. A Catalunya la música la van posar Els Setze Jutges i el Grup de Folk.
Text: Ramon Moreno. Fotos: Apple Corp Ltd.
 
 
Ara fa 50 anys, l’1 de juny de 1967, els Beatles van presentar el disc més influent de la història, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Parlophone), un àlbum conceptual amb “With a Little Help from My Friends”, “Lucy in the Sky with Diamonds” o “A Day in the Life”. Res no va tornar a ser el mateix.

El camí musical iniciat amb el disc Revolver (Parlophone, 1966) va tenir continuïtat amb el mític Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, considerat unànimement el millor disc de la història de la música. Va ser un àlbum durament treballat, amb 129 dies d’intensa creativitat i 700 hores de gravació entre el 24 de novembre de 1966 i el 21 d’abril de 1967 al mític Estudi 2 d’Abbey Road.

El director del festival Beatles Weekend, Ramon Moreno, explica en una llarga peça sobre el disc publicada a l'Enderrock de maig que Sgt. Pepper’s va ser un disc nocturn. Les sessions no començaven mai abans de les 7 del vespre i el grup solia treballar fins a les 6 o 7 del matí. La idea dels Beatles era que el disc fos una mena d’espectacle sonor, un circ musical que s’organitzava al voltant de la mateixa existència de la banda de cors solitaris del sergent pebre, idea original de McCartney que va anar adquirint vida de manera autònoma.

Quan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band es va publicar, els fans, la crítica i el món musical en general van quedar meravellats. Fins i tot un crític del diari Times es va atrevir a escriure que es tractava d’“un moment decisiu en la història de la civilització occidental”.



Correspondència catalana al Beatles Weekend
La dotzena edició del Beatles Weekend, festival que cada any recorda i homenatja el quartet de Liverpool, tornarà a l'Estartit del dimarts 4 al diumenge 9 de juliol amb una setmana sencera en què es programen  diverses activitats al voltant del grup.

El punt àlgid de la trobada serà l'actuació de L'Estartit Beatles Tribut Band. La formació estarà liderada pel músic i productor Roger Gascón (The Lazy Lies, Chet), i l'acompanyaran Mazoni, Olalla Wallin (Chet), membres de Trau i The Gramophone Allstars, a més d'una secció de vents i cordes. Plegats, els músics aproparan als assistents algunes de les composicions que es van gestar a Abbey Road, fent especial èmfasi en el disc Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Parlophone, 1967).