EDR : Llibresons, Delafé, Vanesa Martín, Ron Carter, Lluís Gavaldà, Angelique Kidjo, Deadyard i León Benavente, entre altres

14 llibres musicals que trobareu al costat de les roses

Les novetats literàries (i musicals) de Sant Jordi

Com cada any per Sant Jordi, la música també és entre els protagonistes de la diada. Hi ha grups com Setembre que han escrit una cançó sobre aquesta data assenyalada ("23 d'abril"), i altres que aprofitaran la diada per signar referències literàries, com Blaumut, Cesk Freixas o Núria Feliu. Si encara no heu decidit quin llibre regalareu aquest dissabte, a EDR presentem 14 novetats musicals i literàries.
Text: Redacció. Fotos: Arxiu EDR
Alè de taronja sencera (Tigre de Paper), de Cesk Freixas
Freixas respira i viu poesia des de fa molts anys, i fins avui l’havia evocada a les cançons i al llibre de quasiaforismes Paraules per a Gaeta. Però ara s’embranca en una nova aventura, perquè és dels que estan convençuts que "respirar, viure, significa no deixar mai d’obrir horitzons”.

Pau Riba: la revolució que ara toca (Pòrtic), de Francesc Miralles

“Parlar del futur” va ser la premissa que Pau Riba va donar a Francesc Miralles per publicar aquestes converses. Més enllà de les referències musicals tangencials (hi ha tot un capítol dedicat a la relació entre la música i la tecnologia) parlen de temes tan diversos com la doble realitat dels cíborgs (tecnològics i biològics) i els conflictes filosòfics derivats, la necessitat de noves pautes de comportament, la conquesta de l’espai interior, la pèrdua de la biodiversitat, els indignats o el joc i la creació com a manera de buscar noves possibilitats. Miralles retrata Riba com “el darrer hippy autèntic”.

L'amor fora de mapa (Sembra Llibres), de Roc Casagran
La nova novel·la del sabadellenc parteix de les vivències de tres joves (un poeta, un músic i una activista social) per retratar un moment vital i una manera d’entendre l’amor fora dels mapes establerts. L’autor hi ha mesclat la faceta narrativa amb la poètica: s’ho ha manegat per farcir la història de poemes, que paral·lelament s’han transformat en un àlbum homònim obra de Mireia Vives i Borja Penalba.Dalirium sònic (Ediciones La Lluvia), de Karles Torra
Si l’any 2005 el Grup Enderrock va editar el monogràfic dedicat a Dalí i el rock amb la publicació Rockcol·lecció 22, ara cal celebrar un llibre de 139 pàgines sobre el vincle entre el genial pintor i la música. Des dels concerts de jazz a Can Pixot fins a la lletra que Pau Riba li va dedicar, “Daliniana flor”, el periodista Karles Torra fa reviure encontres ben especials i grans esdeveniments. 

L’ànec verd: ballem, també, en català (Produccions Musicals Molt Bééééé), de Jordi Català i l’Orquestra Nova Paper de Tornassol
L’últim projecte del tarragoní Jordi Català és Ànec verd, un recull de cançons que fa gira amb l’orquestra, com es pot apreciar al DVD inclòs. Però el fet que tinguin una traducció en forma de llibre, amb tot de retalls de diaris i articles divulgatius sobre la música de ball (de les cobles a les orquestres, del swing al rock), és per commemorar els 35 anys de rock i ball en català de Tarragona a arreu (1980-2015) i els seus espectacles.

Espanya de merda (Ara Llibres), d'Albert Pla
El sempre polèmic cantautor sabadellenc de ben segur que ha aixecat una forta polseguera amb la seva primera novel·la, començant pel títol i la portada. Pla narra la gira d'un cantant uruguaià per tot l'Estat espanyol mostrant una realitat social sovint incòmoda.

Monsieur Gargot (Principal de los Libros), de Lyona i Marcus
La genial il·lustradora Lyona va treballar a quatre mans amb Santi Balmes (Love of Lesbian) al llibre infantil Jo mataré monstres per tu (Principal de los Libros, 2011), una obra que ha commogut l'escena familiar i ha arribat a les vint edicions. Per a aquest Sant Jordi, els seus traços acompanyen una història escrita per Marcus Bach (Els Nens Eutròfics) on un gargot s'ha de reinventar i buscar una nova feina.El llibre blau de Blaumut
 (Columna)

No és una biografia de Blaumut, perquè saben bé que per la seva curta trajectòria hauria semblat que això no tenia sentit. Aquest llibre és un bonic regal, prologat per Màrius Serra i amb il·lustracions del cantant Xavi de la Iglesia, que va una mica més enllà. És un testimoni viscut a partir de moltes entrevistes, fotografies i lletres del grup, de la seva meteòrica trajectòria on s’ha vist implicada tanta gent. La tasca astronòmica i literària l’han feta les periodistes d'Enderrock Sandra Tello i Helena Morén en conversa permanent amb Blaumut, sobre un argument central que gira al voltant de la cançó “Previsions d’acostament”, que implosionarà tot un univers ple de constel·lacions interestel·lars...

Xiula: 5.472 m. Un viatge musical il·lustrat (Viena), de Rikki Arjuna

Una altra novetat per als més petits és la nova aventura musical i literària del grup infantil Xiula. Ben equipats, emprenen un viatge al cim de l'Himàlaia envoltat de personatges inusuals i una banda sonora que editen en forma de llibre-disc.

El cant de les primaveres lliures (Arola), de Lluís Aragonès

Una aproximació a la cançó protesta i la seva vinculació amb determinats moviments socials, com ara el maig del 68, o la lluita contra les dictadures a la península Ibèrica i a l'Amèrica Llatina, entre altres. L'autor entrevista Lluís Llach i Ismael Serrano per conèixer a fons l'esquelet la cançó protesta. El llibre traça un recorregut i analitza cançons com "L'estaca" de Llach, "We Shall Overcome" de Pete Seeger, "Clandestino" de Manu Chao i "La flama" d'Obrint Pas.

Dies i records d'infantesa (Ara Llibres), de Núria Feliu
Publicat l'octubre de l'any passat, la santseca dedica aquestes pàgines al barri barceloní que l'ha vist créixer. El seu escenari primerenc com a artista, el record dels amors, les tafaneries, les olors i l'ambient d'una època i un barri, Sants.

L'assassinat de Guillem de Berguedà (Ara Llibres), de Francesc Ribera 'Titot'
Qui també va publicar llibre l'any passat ja després de Sant Jordi i que enguany serà entre els autors que signen és el líder de Brams, Francesc Ribera 'Titot'. L'artista i polític va musicar l'obra del trobador del segle XII Guillem de Berguedà l'any 2003, i estirant el fil ha publicat la història de la seva mort.

Mediterráneo. Serrat en la encrucijada (Efe Eme) i Aute. Lienzo de canciones (Editorial Milenio), de Luis Garcia Gil 
L'escriptor és un estudiós de la cançó, i aquest Sant Jordi hi haurà dues novetats signades per ell. D'una banda, una anàlisi exhaustiva del disc de Joan Manuel Serrat Mediterráneo (Novola, 1971), que se suma a una llarga llista de llibres que ja té publicats sobre el barceloní. D'altra banda, més de 450 pàgines sobre la figura i l'obra de Luis Eduardo Aute.