EDR : La Mulata ens convida a un menú especial

Aquest cap de setmana aconsegueix l'Enderrock 250 + DVD
amb el diari 'El Punt Avui'

25 anys de 'rock català': la música de tota una generació

El 14 de juny de 1991 és una data clau en la història musical d'aquest país. Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets van protagonitzar la gran nit del 'rock català' que va marcar tota una generació. La revista 'Enderrock' 250 commemora l'aniversari del concert amb un monogràfic especial sobre el fenomen. Aquest cap de setmana de l'11 i 12 de juny es podrà aconseguir al quiosc juntament amb el diari 'El Punt Avui'. A més, s'estrena un web on trobareu tota la informació relacionada. 
Text:Elisenda Soriguera. Fotos:
El 14 de juny del 1991 es va celebrar al Palau Sant Jordi el concert més referenciat de la història del ‘rock català’ amb les actuacions de Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets. Va ser una cita multitudinària, que va suposar un rècord d’assistència en un recinte tancat de 22.104 persones i va significar un punt d’inflexió en la història del rock català.
 

 
Per commemorar aquest 25è aniversari, el segon cap de setmana de juny El Punt Avui distribuirà el número 250 de la revista Enderrock, un número especial per reviure aquest aniversari però també per radiografiar el que va significar el rock català, la crònica d’una gran escena que ha estat la banda sonora de tota una generació.

El rock català és un fenomen que fa referència a l’escena musical, entre el 1985 i el 2000, que va tenir un punt d’inflexió en el concert del Palau Sant Jordi. La denominació abasta una generació de grups de pop-rock que, tot i conrear estils diferents, tenia en comú el fet que va promoure la normalitat musical en català en contraposició a la cançó d’autor, que va ser popularitzada durant dècades per la Nova Cançó. Aquest número especial d’Enderrock revisa aquests 25 anys d’escena, a través dels antecedents del fenomen, una radiografia de 250 grups que en van formar part, els 500 discos que es van publicar o el paper que va jugar la indústria musical en el fenomen. Aquest número especial també vol trencar amb alguns dels falsos tòpics del rock català, a més de recordar les dates clau, els discos mítics i les cançons més emblemàtiques del fenomen.
 
Es tracta de la crònica d’una escena que no només van protagonitzar les quatre grans bandes del Sant Jordi, sinó que va aplegar més de 250 grups que van assolir diversos graus de popularitat. Lax'n'Busto, Umpah-PahBars, Brams, Elèctrica Dharma, Detectors, Duble Buble, Glaucs, Gossos, La Gran Aventura, Ja T’ho Diré, Kitsch, Obrint Pas, Ocults, U-Tòpics i Whiskyn’s són possiblement els que van tenir més públic, però la llista de bandes que entre el 1985 i el 2000 es poden agrupar sota aquesta denominació és molt més llarga. A l'Enderrock 250 es repassen tots aquests grups i també una producció discogràfica de mig miler de discos.

Cançons inèdites
El número especial s’acompanya d’un DVD que inclou vuit cançons per reviure la intensitat d’aquella nit al Palau Sant Jordi. Les peces que inclou aquesta edició especial amb motiu del 25è aniversari del concert són “No he nascut per militar” i “Boig per tu” de Sau, “El sexo que me hace feliz“ i “L’Empordà” de Sopa de Cabra, “El senyor de les pedres” i “El vol de l’home ocell” de Sangtraït i “S’ha acabat” i “Tarragona m’esborrona” d'Els Pets. Una mostra del directe de les quatre grans bandes que es van convertir en la punta de llança del fenomen.
 
A més a més, el DVD també inclou el documental La gran nit del Sant Jordi, realitzat per Àlam Raja i Pere Pons, amb imatges d’arxiu del concert enregistrades per TV3 i entrevistes amb els artistes, membres de la indústria musical i públic. És una bona radiografia de la intensitat amb què es va viure aquell gran moment.

La gran nit del rock català també s’ha convertit en una exposició del Museu de la Música de Barcelona, dirigit per Jaume Ayats, que es podrà veure fins al 8 de gener de 2017. La mostra permet reviure el mític directe de les quatre bandes, amb una transmissió en diverses dimensions des del punt de vista del públic, de la crítica i dels artistes. S’hi han recuperat cartells, els discos bàsics i instruments originals dels grup, com la bateria de Joan Reig (Els Pets), el plat i les baquetes que Martín Rodriguez (Sangtraït) va tocar al Sant Jordi, la guitarra elèctrica de Lupe Villar (també de Sangtraït), una guitarra acústica de Pep Sala (Sau) i el baix de Josep Cuco ‘Lisicic’ (Sopa de Cabra).