EDR : Blaumut: «Quan componem una nova cançó, ens n’hem d’enamorar»

Opinió

El Sant Jordi impossible

Aquest dimarts 14 de juny fa 25 anys del gran concert al Palau Sant Jordi de Barcelona en què van participar Sau, Els Pets, Sopa de Cabra i Sangtraït, el 1991. Va ser un concert especial i irrepetible que va congregar al recinte de l’anella olímpica de Montjuïc 22.104 persones, una xifra que suposava el rècord europeu d’assistents en un concert en recinte tancat.
Text: Joaquim Vilarnau. Foto: Diego Muñoz
Eren els anys del moment dolç de l’anomenat ‘rock català’ i el concert va quedar fixat en l’imaginari col·lectiu com el punt de referència de tot el moviment. Evidentment no tot eren flors i violes i hi va haver alguns grups que es van sentir exclosos del magne concert. I també cal recordar l’estripada de Sopa de Cabra en negar-se a assistir a una sessió fotogràfica amb els altres grups organitzada pel diari Avui. Però el moviment era fort i va saber extreure’n les coses bones, obviar els malentesos i seguir endavant amb noves forces i energia renovada.
 
El juliol de 1998 Enderrock va publicar una llista amb els cent millors discos del rock català de tots els temps. Era la primera llista d’aquestes característiques que publicava una revista catalana, i se'n va voler fer una presentació pública on es va convidar els músics i cantants dels grups seleccionats. La presentació es va fer el 7 de juliol de 1998 i va congregar una setantena de músics a la seu barcelonina de la SGAE. Una fotografia de família amb tots els músics assistents n’és fidel testimoni.
Vint-i-cinc anys després del gran concert del Sant Jordi i 18 anys després d’aquella històrica fotografia hem de dir, ras i curt, que avui ni una ni altra serien possibles. Segurament aquest espai no és l’adequat per analitzar els factors que ens han conduït al lloc on som, però sí que ho és per destacar la inviabilitat d’ajuntar de nou els quatre grups en un sol escenari o de tenir èxit en una convocatòria tan gran com la de l’any 1998.
 
El primer que cal assenyalar és que Sangtraït no tornarà als escenaris. Les relacions personals entre els seus antics components i el fet que el nom del grup estigui registrat només per un d’ells impossibiliten aquest retorn. Les últimes setmanes, amb la proposta de l’organització del Canet Rock a Quim Mandado i LGP perquè interpretin un grapat de cançons de Sangtraït en aquest emblemàtic festival, el desacord entre les dues faccions del grup de la Jonquera ha augmentat.
 
El Rock Català està de celebració. Avui fa 25 anys del concert que el va fer visible fins i tot als que havien girat la cara per tal de no adonar-se del que estava passant. El Museu de la Música acull una exposició que explica el moviment als que no el van viure en primera persona i que ofereix una petita dosi de nostàlgia als que sí que hi eren. Enderrock presenta un número especial –el 250– amb una extensa explicació de què va ser el 'rock català' i quines bandes en van formar part, i un repàs a les 250 bandes i els 500 discos de ‘rock català’ que es van publicar entre els anys 1985 i 2000. És una obra per al gaudi i la reflexió que porta implícit el desig de poder, algun dia, tornar a reunir tots aquests músics i celebrar la gran influència que van tenir en la transformació de l’escena del rock fet a Catalunya.