EDR : La ruta màgica (i musical) de l'Aquelarre

Proposem un recorregut per tots els racons i escenaris de la festa del foc

La ruta màgica (i musical) de l'Aquelarre

Bruixes i diables sorgits de boscos, prats i castells màgics, cascades i cercaviles de foc i un cartell exclusiu de rock, mestissatge i electrònica. La popular festa de l’Aquelarre de Cervera assoleix la 40a edició amb una singular tradició festiva que es viurà del 25 al 27 d’agost. Per tots els racons de la capital de la Segarra s’hi amaga una llegenda protagonitzada per un misteriós i inquietant Mascle Cabró, la seva brutal escorreguda i un espectacle fascinant que omple la ciutat de tradició.
Text: Marc Isern. Fotos:
1. Cal Racó: L’espectacle central del ritual màgic
La gran alegria del 40è aniversari de la festa del XL Aquelarre de Cervera serà la recuperació de Cal Racó, la plaça cerverina on se celebra el ritual màgic i festiu de bruixes i bruixots al voltant del Mascle Cabró. Milers de persones es congreguen cada any en una litúrgia teatral i musical fora de la muralla per viure gairebé fins a l’èxtasi l’espectacle central. Cal Racó és un espai indissociable a la festa des del 2002, quan es va celebrar el 25è aniversari de l’Aquelarre, l’indret que va assistir a la primera i brutal escorreguda del Mascle Cabró l’any 1991, sota la direcció artística de Grepp Teatre

El protocol festiu assenyala que la nit de dissabte a les 23 h s’encendrà la Universitat de Cervera i després tindrà lloc la Cercavila principal, que acabarà amb el Ball de la Polla, el primer acte. A les dues de la matinada s’iniciarà el segon acte amb la Invocació i Aparició del Mascle Cabró i el Ball de Diables a càrrec dels diables de Cervera, Carranquers. I, finalment, caldrà esperar fins a les quatre per al darrer acte amb l’Escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral a càrrec dels diables. Tot l’espectacle ha estat creat sota la direcció artística del cerverí Albert Parra. Per amenitzar l’espera, DJ Campi Qui Pugui farà ballar tots els assistents, mentre que el concert festiu serà a càrrec dels esbojarrats Pastorets Rock fent un doblet, a dos quarts de tres i a tres quarts de cinc, en ple èxtasi de fum, petards i foc per posar punt i final a la disbauxa aquelarrenca.

2. Terrassa de l’Església de Sant Domènec: La Casa d’Estiu del Mascle Cabró
La Casa d’Estiu del Mascle Cabró està ubicada a l’Església de Sant Domènec, amb un terrat que té unes vistes privilegiades sobre l’escenari central de Cal Racó. És la zona reservada per a les persones amb mobilitat reduïda i també un punt destinat a les persones que volen viure l’esbojarrada festa des d’una perspectiva més tranquil·la, però sense perdre’s cap detall de l’espectacle ni dels correfocs. 

3. Carreró de les Bruixes: El cau màgic de Cervera
És el carreronet més llegendari de la ciutat de Cervera, considerat el punt de partida de tot plegat. La seva llegenda es remunta al 1978, quan una assemblea de joves va muntar, al Carreró de les Bruixes, una festa alternativa a la festa oficial del Barri de Sant Joan –format per la plaça i part del carrer Major–. El nom d’Aquelarre va néixer precisament aquí, per associació d’idees. Històricament aquest pas del segle XIII formava part del primer recinte emmurallat de la ciutat i tenia les característiques d’un autèntic carreró medieval en ple segle XX: fosc, estret, brut, tètric... Quan s’hi va celebrar la primera edició de la festa, feia poc que s’havia pavimentat. El dissabte 26 s’hi estrenarà un espectacle únic dissenyat especialment per al 40è aniversari de l’Aquelarre a càrrec de Grepp Teatre, titulat Feliços 40, cabró!

4. Plaça Universitat: L’emblemàtica encesa de la Universitat
Sense cap dubte, la plaça de la històrica Universitat de Cervera és un dels espais carismàtics de l’Aquelarre. L’edifici està vinculat a l’ordre de Felip V, que el 1718 va dictaminar la supressió de les set universitats de Catalunya i la creació d’un únic centre a la ciutat de Cervera. La decisió de l’ínclit rei borbònic volia premiar la fidelitat de la ciutat a la seva causa durant la Guerra de Successió. La torna cerverina es viu cada any a l’Aquelarre, quan el dissabte es fa l’Encesa de la Universitat i l’inici de la cercavila, la més emblemàtica i impactant de la festa. 

La tarda de dissabte la plaça de la Universitat serà el punt de sortida de l’Aquelarret. La programació familiar per a nens i nenes, que es va implantar el 1998, portarà la colla infantil del grup de percussió Bombollers, la Tarasca de Cervera i les colles infantils dels Diables de Cervera i de la Selva del Camp. El dia abans, el divendres 25, també s’hi podrà visitar una exposició dedicada al bestiari festiu i es farà una trobada i una cercavila de foc que arribarà fins a la plaça Major. A més, a l’interior del recinte s’hi celebrarà l’esotèrica i alternativa Fira del Gran Boc, que enguany amplia horaris i se celebra dissabte i diumenge. 

5. Plaça Pius XII: Festival de fusió, swing i mestissatge
La plaça Pius XII és un dels grans espais on se celebren els concerts des del 2012. Per al 40è aniversari, el dissabte 26 oferirà un cartell exclusiu amb un festival de mestissatge, electroswing i fusió a càrrec de La Pegatina, Hora de Joglar i les versions del grup local The Pink Goats. Com a curiositat, a l’edició del 2016 aquest espai va acollir l’espectacle principal de l’Aquelarre a causa de les obres de remodelació del nucli antic. A la plaça Pius XII hi tindrà lloc també el final de l’Aquelarret, amb la rebuda de l’Astarot Junior, lluïments i l’escumada.

6. Plaça Santa Anna: Ball a plaça
En aquesta placeta hi ha la seu del Casal de Cervera, on sembla que no hagi passat el temps, per fer-hi un cafè, practicar balls de saló o jugar al billar de caramboles. Passada la mitjanit de dissabte s’hi podrà ballar els ritmes més populars amb el clàssic duet Versió Original

7. Plaça Major: La benvinguda del paer en cap
El centre neuràlgic del municipi, presidit per la Paeria de Cervera, és també un escenari emblemàtic per als concerts. Divendres s’hi farà l’espectacle del grup de percussió femení local Band Tokades, un correfoc a càrrec dels diables de Cervera Carranquers i un gran final amb grups de fusió mestissa com Oques Grasses i Pachawa Sound, a més del punxadiscos DJ Te Jodes y Bailas. L’endemà dissabte hi actuaran De Noche i Ovella Xao.

8. Carrer Major: La història de Cervera i les seves festes
El Museu Comarcal de Cervera, ubicat al cèntric carrer Major 115, acollirà una exposició dedicada expressament a les quatre dècades d’història de l’Aquelarre, del 21 d’agost a l’11 de setembre. Amb el nom L’Aquelarre de Cervera: 40 anys construint la festa, s’hi mostrarà el resultat de la tasca de recerca entre els antics responsables de la festa i els veïns de la ciutat, a través de la qual s’ha recuperat molta informació i material inèdit de particulars. Un viatge per la trajectòria de l’Aquelarre a través d’imatges, vídeos i materials inèdits. En podreu trobar tota la informació a . I no us perdeu una passejada de punta a punta pel carrer principal de la ciutat, amb els seus casalots nobles i precioses portalades.

9. Espai Muralla: La rave controlada de la nit tecno
El personal outsider de l’Aquelarre de Cervera disposa d’un espai alternatiu als diables i les cercaviles per encendre el foc de la passió per les músiques tecno, hardstyle i freestyle. Ben arrecerats –per no espantar els veïns– al peu de la muralla de la capital de la Segarra, quatre punxadiscos locals posaran la banda sonora discotequera a una sessió ininterrompuda des de mitjanit fins a les 6 h. Els responsables de fer ballar el personal sense aturador seran DJ Mateu, DJ J. Ferreras, DJ Joe Lee i DJ Ivanet.

10. Avinguda de l’Esport: La zona d’acampada per als aventurers
Arran de la gran assistència de públic que caracteritza una festa tan popular i familiar com és l’Aquelarre, vinguda des de les comarques de Ponent i cada vegada més procedent d’arreu de Catalunya, des del 1999 l’Ajuntament de Cervera ofereix un servei de càmping per a tots els assistents. La zona d’acampada està ubicada a l’àrea d’esports de Cervera, a deu minuts del centre de la ciutat. El preu de l’estada per persona és de 8 euros el dia o 10 euros els dos dies. No es poden fer reserves, sinó que els punts d’acampada s’adjudiquen a mesura que els usuaris hi van arribant. El preu inclou el servei de dutxa i de piscina i està obert mentre dura l’Aquelarre: des de divendres a les 12 h fins a diumenge a les 18 h.